img-2
/ Inkoop Kennis / Wat is een freight forwarder?

Wat is een freight forwarder?

Inhoudsopgave

Een freight forwarder, ook wel expediteur genoemd, is een essentiële schakel in de logistieke keten. Deze partij organiseert en coördineert het transport van de goederen van de ene locatie naar de andere. In dit kader moeten de benodigde transportmiddelen, zoals vrachtwagens, schepen of vliegtuigen, worden geregeld en de benodigde douaneformaliteiten worden afgehandeld. Freight forwarders kunnen luchtvracht, zeevracht en wegtransport regelen, afhankelijk van de specifieke behoeften en logistieke uitdagingen van hun klanten.

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

De rol van een freight forwarder nader bekeken

De rol van een freight forwarder omvat het coördineren van een complexe reeks taken – van het plannen van de optimale transportroute en het boeken van capaciteit tot en met het onderhandelen over tarieven. De uitdagingen van internationaal transport zijn niet gering. Zo moet er voldaan worden aan allerlei douanevoorschriften en snel veranderende import- en exportregels. De goederen moeten tijdig en in goede staat hun bestemming bereiken, wat van wezenlijk belang is voor een betrouwbare supply chain.

Douane en regelgeving

Een van de meest kritieke aspecten van het werk van een freight forwarder is misschien wel het afhandelen van douaneformaliteiten. Dit proces vereist een grondige kennis van internationale handelsovereenkomsten, douaneregelingen en de benodigde documentatie. Freight forwarders zorgen voor de juiste inklaring van goederen. Dat is de procedure waarbij de douane de goederen controleert op naleving van de wet- en regelgeving in het land van bestemming. Tijdens dit proces inspecteren douaneambtenaren de materialen en bepalen ze welke belastingen en heffingen bij invoer of uitvoer moeten worden betaald. Dit moet soepel gebeuren om vertragingen te voorkomen. De ervaring en expertise van expediteurs met het afhandelen van douane-inspecties en het voorbereiden van de benodigde douanedocumentatie maken hen onmisbaar voor bedrijven die goederen in- of uitvoeren.

Diensten en oplossingen

Freight forwarders bieden naast het transport van goederen nog veel meer diensten op het gebied van internationale logistiek. Zo kunnen ze zendingen samenvoegen, opslagruimte verhuren en de distributie van goederen verzorgen. Dankzij dit uitgebreide servicepakket kunnen klanten rekenen op een soepel en efficiënt verlopende logistieke operatie, ongeacht de complexiteit van hun behoeften. Bovendien kunnen freight forwarders advies geven over de beste transportmethoden en -strategieën, afgestemd op de specifieke ladingeisen, het type transport en de regelgeving in het land van bestemming.

Banner Project Procurement in the Machine Building Sector

Free whitepaper

Project Procurement in the Machine Building Sector
Whitepaper: Project Purchasing in Machinebuilding

Efficiëntie en kostenbesparing

Freight forwarding kan bedrijven veel kosten besparen. Zij beschikken over een breed netwerk van contacten en kunnen verschillende verzendingen samenvoegen. Ook kunnen ze vaak door de volumes die zij verwerken concurrerende tarieven bedingen bij vervoerders. Dit vertaalt zich in lagere transportkosten voor de klant zonder concessies aan de kwaliteit van de dienstverlening. Bovendien kunnen freight forwarders bedrijven helpen om onnodige kosten te vermijden door middel van een efficiënte routeplanning en tijdige levering.

Flexibiliteit en maatwerk

Elke zending is uniek en freight forwarders begrijpen dit als geen ander. Daarom zijn er maatwerkoplossingen mogelijk die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de klant. Of het nu gaat om het vervoeren van bulkgoederen, gevaarlijke stoffen of temperatuurgevoelige producten, freight forwarders zorgen dat ze tijdig en in goede staat op de eindbestemming aankomen. Dankzij deze flexibiliteit kunnen bedrijven hun logistieke processen optimaliseren en zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

Technologische vooruitgang

Ook freight forwarders bedienen zich steeds vaker van geavanceerde technologieën om hun diensten te verbeteren en klanten meer inzicht te bieden. Met behulp van track- en trace-systemen, geavanceerde logistieke software en data-analysetools kunnen zij zendingen in real-time volgen en monitoren. Eventuele problemen kunnen proactief worden aangepakt. Dankzij deze technologische vooruitgang nemen de transparantie en efficiëntie van de logistieke keten toe.

Vind een inkoper via xentys

Bij xentys, uw ervaren inkoop recruitment bureau, helpen wij u graag met het vinden van de juiste professional voor uw inkoopteam. Stuur vandaag nog een bericht en versterk uw inkoopafdeling.

Expertise op specifieke markten

Freight forwarders hebben ook uitgebreide kennis van specifieke markten en industrieën, waardoor zij waardevolle inzichten kunnen delen met hun klanten. Deze marktkennis kan bedrijven helpen om hun supply-chain-strategieën te optimaliseren en hun concurrentiepositie te versterken.

Carrière in de logistiek

Bent jij op zoek naar een uitdagende carrière in de wereld van inkoop en supply chain management? Xentys, een recruitmentbureau voor technische inkoopfuncties met salarissen vanaf EUR 60.000, heeft altijd interessante vacatures op dit gebied. Wij zijn al sinds 2010 gespecialiseerd in recruitment voor inkoop en supply chain functies in de industrie, de offshore en de bouw en werken voor grote opdrachtgevers. Per maand komen er soms wel 5-10 nieuwe functies bij. Xentys bemiddelt voor een aantal functies op exclusieve basis; deze zul je dus niet op een job board vinden.

Wij zijn voortdurend op zoek naar getalenteerde professionals voor onze vacatures en voor opname in onze database met specialisten. Ben je nieuwsgierig geworden na het lezen van dit artikel, check dan onze vacaturepagina of neem contact met ons op. Wij hopen snel van je te horen!

Nieuws

Wat is de betekenis van SKU?
Inkoop Kennis

Wat is de betekenis van SKU?

Een SKU, oftewel Stock Keeping Unit, is een unieke code die wordt gebruikt om een specifiek product dat op voorraad is, te identificeren. Deze alfanumerieke code is onmisbaar voor voorraadbeheer en logistieke operaties, omdat producten hiermee kunnen worden gevolgd en beheerd. SKU’s kunnen informatie bevatten over de eigenschappen van een

Lees verder >
Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?
Inkoop Kennis

Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?

De 80/20-regel, ook wel bekend als het Pareto-principe, is een economische regel die stelt dat 80% van alle resultaten voortkomt uit 20% van alle inspanningen. Deze regel werd voor het eerst geïntroduceerd door de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto, die ontdekte dat 80% van het land in Italië in handen was

Lees verder >
Wat betekent 3PL & 4 PL?
Inkoop Kennis

Wat betekent 3PL & 4 PL?

De termen 3PL (Third-Party Logistics) en 4PL (Fourth-Party Logistics) spelen vandaag de dag een belangrijke rol in supply chain management. Maar wat betekenen die termen precies? 3PL verwijst naar een logistieke dienstverlener die specifieke logistieke functies, zoals transport, opslag en distributie, uitbesteedt aan een externe partij. Deze dienstverleners verzorgen essentiële

Lees verder >
Wat is een freight forwarder
Inkoop Kennis

Wat is een freight forwarder?

Een freight forwarder, ook wel expediteur genoemd, is een essentiële schakel in de logistieke keten. Deze partij organiseert en coördineert het transport van de goederen van de ene locatie naar de andere. In dit kader moeten de benodigde transportmiddelen, zoals vrachtwagens, schepen of vliegtuigen, worden geregeld en de benodigde

Lees verder >
Scroll naar boven