PNG_NEW_LOGO_BLUE_XENTYS
Betekenis van Supply Chain Management

De betekenis van Supply Chain Management?

Inhoudsopgave

Supply Chain Management (SCM) is essentieel voor bedrijven die een concurrentievoordeel willen behalen en efficiënter willen worden. Het omvat het hele proces van het beheer van goederen en diensten, van de aankoop van grondstoffen tot de externe supply van het eindproduct. Door het optimaliseren van het integraal ketenbeheer kunnen bedrijven tijd, geld en middelen besparen. Tegelijkertijd kan de kwaliteit van de producten verbeterd worden. Effectief beheer van de gehele supply kan bovendien de uitgaven verminderen, de voorraad in evenwicht houden en de klantenservice verbeteren. Het is daarom belangrijk dat bedrijven hun supply chain optimaliseren om concurrenten voor te blijven binnen de huidige markt. 

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

Waarom supply chain management toepassen?

Het implementeren van effectieve management kan organisaties een aanzienlijk voordeel opleveren en helpen de bedrijfsdoelstellingen te behalen. Lees hieronder verder waarom je Supply Chain Management zou moeten toepassen.

Het doel van Supply Chain Management

SCM streeft naar een efficiënte workflow van bron tot klant. Door de implementatie ervan kunnen bedrijven kosten verlagen, kwaliteit verbeteren, levertijden verbeteren en de risico’s minimaliseren. Bovendien kunnen betere relaties met leveranciers en partners worden opgebouwd. Dit kan leiden tot voordelige inkoopprijzen en meer winstgevendheid. SCM ondersteunt ook de behoefte van de klant, waardoor de klanttevredenheid en -loyaliteit verbeteren. Al met al is SCM essentieel voor elk bedrijf dat efficiëntie, winstgevendheid en klanttevredenheid hoog in het vaandel heeft staan.

Voorbeelden van Supply Chain Management in de praktijk

Supply Chain Management wordt uiteindelijk door bedrijven gebruikt om producten of diensten te leveren. Industrieën variërend van detailhandel en productie tot voeding en gezondheidszorg gebruiken SCM. Enkele voorbeelden zijn JIT voorraadbeheer, het gebruik van technologie zoals RFID tags en het implementeren van duurzame processen. Dit kan bijvoorbeeld het verminderen van afval zijn of de samenwerking met een duurzame logistieke dienstverlener om de kosten te verlagen en de transparantie te verhogen. De toepassing van SCM in de praktijk kan bedrijven talrijke voordelen opleveren.

Betekenis van Supply Chain Management

Logistiek vs supply chain management

SCM wordt vaak verward met logistiek. Beide termen hangen wel met elkaar samen, maar hebben echt een andere betekenis. 

Het verschil tussen logistiek en Supply Chain Management

Logistiek is gericht op de fysieke aspecten van de toeleveringsketen, zoals vervoer, opslag en distributie. Supply Chain Management omvat zowel logistiek als andere belangrijke elementen. Denk hierbij aan inkoop, productie en klantenservice. Het is dus een aanzienlijk groot verschil. SCM is een meer omvattende aanpak die verschillende processen optimaliseert en integreert. Dit loopt uiteen van de productie van grondstoffen tot de eindgebruiker. Hoewel logistiek dus essentieel is voor een optimale keten, houdt SCM rekening met het hele ecosysteem van de toeleveringsketen en de samenwerking met leveranciers daarin.

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

Hoe hangen deze twee onderdelen samen?

Hoewel Supply Chain Management en logistiek los van elkaar staan, zijn ze nauw met elkaar verbonden. Logistiek is een fysiek proces van transport en opslag van goederen, terwijl Supply Chain Management de hele stroom van goederen, diensten en gerelateerde informatie van inkoop tot distributie omvat. Het optimaliseren van logistieke processen door het verkorten van doorlooptijden, voorraadbeheer en transportkosten vormt de kern van effectief SCM. De toepassing van geavanceerde technologieën zoals het internet of things, geautomatiseerde opslagsystemen en voorspellende analyses kan de logistieke processen verder helpen optimaliseren en een real-time zichtbaarheid van de mogelijke keten bieden. Het is dus duidelijk dat Supply Chain Management en logistiek nauw met elkaar verbonden zijn en een essentieel onderdeel vormen van het vakkundig beheren van de goederen- en dienstenstroom.

Belangrijke uitdagingen in supply chain management

Supply Chain Management stelt bedrijven voor verschillende uitdagingen, zoals marktonzekerheid, risicobeheer, veranderingen in verwachtingen van klanten en de behoefte aan meer transparantie. Om deze problemen aan te pakken zal een optimale samenwerking tussen partners in de toeleveringsketen nodig zijn. Duurzaamheid is tegenwoordig ook essentieel als het gaat om succesvol Supply Chain Management. Dit alles vraagt om een complete aanpak van leverancier tot fabrikant die rekening houdt met samenwerking, innovatie en duurzaamheid.

De voordelen van het inzetten van supply chain management

Supply chain management kan allereerst bedrijven helpen concurrerend te blijven. Een efficiënte keten van goederen kan de kosten verlagen, de productiviteit verhogen en de klanttevredenheid verbeteren. Het beter coördineren en organiseren van productie en levering kan de doorlooptijd en het bevoorradings niveau verminderen. Bovendien kunnen risico’s zoals het stopzetten van activiteiten of distributie tot een minimum worden beperkt door een passend beheer van de toeleveringsketen. Dit alles leidt tot een grotere klantentevredenheid en betere relaties met leveranciers en andere betrokken partijen. Kortom, een juist beheer van operationele processen helpt een bedrijf succes te boeken in de huidige tijd en tegelijkertijd te voldoen aan de behoeften van de klanten.

De impact van Supply Chain Management op de bedrijfsvoering

Supply Chain Management kan de activiteiten van een organisatie verbeteren door logistieke keten te beheren. Dit kan voordelen opleveren zoals snellere levertijden, lagere transportkosten, beter voorraadbeheer en een grotere klantentevredenheid. Dit geheel leidt tot een hogere omzet, een beter concurrentievermogen en meer winstgevendheid. Maar bedrijven zullen zich er ook bewust van zijn dat omgekeerd inefficiënt beheer van de toeleveringsketen kan leiden tot hogere kosten, late levering van producten en diensten en ontevreden klanten. Hierdoor kan de reputatie van de onderneming geschaad worden en marktaandeel verloren gaan. Een logistiek medewerker die juist is opgeleid kan een grote bijdrage leveren aan de operationele planning. Een doeltreffend beheer van de toeleveringsketen is kortom essentieel voor het succes van een onderneming.

Vind een inkoper via xentys

Bij xentys, uw ervaren inkoop recruitment bureau, helpen wij u graag met het vinden van de juiste professional voor uw inkoopteam. Stuur vandaag nog een bericht en versterk uw inkoopafdeling.

Duurzaamheid en supply chain management

Supply Chain Management krijgt steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Bedrijven staan onder druk om hun uitstoot te verminderen en processen te optimaliseren met het oog op sociale en ecologische duurzaamheid. Duurzaamheid heeft betrekking op materiaalgebruik, minimalisering van afval en bevordering van etniciteit. Bedrijven kunnen samenwerken met partners in de toeleveringsketen om duurzame methoden en materialen te gebruiken. Organisaties kunnen hierdoor de gevolgen van transport en distributie tot een minimum te beperken. Het invoeren van duurzame praktijken kan leiden tot een betere reputatie en het aantrekken van nieuwe klanten. De integratie van duurzaamheid in het beheer van de toeleveringsketen voldoet aan maatschappelijke-, wettelijke eisen en draagt bij tot een betere toekomst voor mens en milieu.

Duurzaamheid integreren in Supply Chain Management

Bedrijven kunnen duurzaamheid op verschillende manieren integreren in hun ketenbeheer. Als bedrijf kun je samenwerken met partijen die duurzame praktijken en middelen gebruiken. Een bedrijf kan  ook duurzame aanpassingen maken voor productiemethoden en duurzaamheid certificaten zoals FSC of MSC behalen. Verder kunnen bedrijven gebruik maken van geavanceerde technologieën om de transparantie en traceerbaarheid van het gehele proces te verbeteren en de herkomst van materialen te verifiëren. Voor een organisatie is dit niet alleen tijdelijk een overeenstemming met culturele en officiële regelgeving, maar het helpt ook bij het opbouwen van een milieuvriendelijke toekomst. Het geheel zal gegarandeerd de reputatie te goede komen en zorgen voor kostenbesparingen op de lange termijn.

Nieuws

Duurzame Inkoop
Inkoop Kennis

Duurzame Inkoop: Een Noodzaak voor de Nederlandse Markt

In de hedendaagse bedrijfswereld is duurzame inkoop veranderd van een ‘leuk om te hebben’ naar een absolute ‘must’. Dit concept, dat streeft naar het voldoen aan de behoeften van een onderneming voor goederen of diensten, terwijl tegelijkertijd de impact op het milieu wordt geminimaliseerd, is onmisbaar voor bedrijven die hun

Lees verder >
De toekomst in inkoop
Inkoop Kennis

De toekomst in inkoop: Waardecreatie in de Gehele Supply Chain

De afgelopen jaren hebben de onmisbare rol van inkoop in waardecreatie benadrukt. Terwijl we vooruitkijken naar de trends van 2024 en daarna, zien we dat inkoop een nog kritiekere bijdrage kan leveren. De wereld heeft tussen 2020 en 2023 aanzienlijke onrust ervaren: verstoringen in de toeleveringsketen, geopolitieke spanningen, technologische vooruitgang,

Lees verder >
Inkoop versus aankoop
Inkoop Kennis

Inkoop versus Aankoop: De Sleutelverschillen Uitgelegd

In de hedendaagse zakelijke omgeving is het essentieel om een duidelijk onderscheid te maken tussen inkoop en aankoop. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze twee verschillende financiële systemen met hun eigen doelstellingen en processen. Dit onderscheid begrijpen is cruciaal voor het succes van een bedrijf, vooral

Lees verder >
Inkoop in 2024
Inkoop Kennis

Inkoop in 2024: Vijf Essentiële Strategieën voor Maximale Besparingen

In een wereld waar de inkoopsector zich sneller ontwikkelt dan ooit tevoren, staat xentys aan de voorhoede om professionals en organisaties in Nederland te ondersteunen bij deze transformatie. Geïnspireerd door het recente webinar “Rethinking Procurement: Capturing & Realizing Savings in 2024” van Simfoni, delen we vijf cruciale inzichten die niet

Lees verder >
Scroll naar boven