Skip to main content

De betekenis van Supply Chain Management?

Supply Chain Management (SCM) is essentieel voor bedrijven die een concurrentievoordeel willen behalen en efficiënter willen worden. Het omvat het hele proces van het beheer van goederen en diensten, van de aankoop van grondstoffen tot de externe supply van het eindproduct. Door het optimaliseren van het integraal ketenbeheer kunnen bedrijven tijd, geld en middelen besparen. Tegelijkertijd kan de kwaliteit van de producten verbeterd worden. Effectief beheer van de gehele supply kan bovendien de uitgaven verminderen, de voorraad in evenwicht houden en de klantenservice verbeteren. Het is daarom belangrijk dat bedrijven hun supply chain optimaliseren om concurrenten voor te blijven binnen de huidige markt. 

Bent u op zoek naar een inkoop specialist?

Bij Xentys, uw ervaren inkoop recruitment bureau, helpen wij u graag met het vinden van de juiste professional voor uw inkoopteam. Stuur vandaag nog een bericht en versterk uw inkoopafdeling.

Stuur een bericht

070 240 04 14

Waarom Supply Chain Management toepassen?

Het implementeren van effectieve management kan organisaties een aanzienlijk voordeel opleveren en helpen de bedrijfsdoelstellingen te behalen. Lees hieronder verder waarom je Supply Chain Management zou moeten toepassen.

Het doel van Supply Chain Management

SCM streeft naar een efficiënte workflow van bron tot klant. Door de implementatie ervan kunnen bedrijven kosten verlagen, kwaliteit verbeteren, levertijden verbeteren en de risico’s minimaliseren. Bovendien kunnen betere relaties met leveranciers en partners worden opgebouwd. Dit kan leiden tot voordelige inkoopprijzen en meer winstgevendheid. SCM ondersteunt ook de behoefte van de klant, waardoor de klanttevredenheid en -loyaliteit verbeteren. Al met al is SCM essentieel voor elk bedrijf dat efficiëntie, winstgevendheid en klanttevredenheid hoog in het vaandel heeft staan.

Voorbeelden van Supply Chain Management in de praktijk

Supply Chain Management wordt uiteindelijk door bedrijven gebruikt om producten of diensten te leveren. Industrieën variërend van detailhandel en productie tot voeding en gezondheidszorg gebruiken SCM. Enkele voorbeelden zijn JIT voorraadbeheer, het gebruik van technologie zoals RFID tags en het implementeren van duurzame processen. Dit kan bijvoorbeeld het verminderen van afval zijn of de samenwerking met een duurzame logistieke dienstverlener om de kosten te verlagen en de transparantie te verhogen. De toepassing van SCM in de praktijk kan bedrijven talrijke voordelen opleveren.

Betekenis van Supply Chain Management

Logistiek vs Supply Chain Management

SCM wordt vaak verward met logistiek. Beide termen hangen wel met elkaar samen, maar hebben echt een andere betekenis. 

Het verschil tussen logistiek en Supply Chain Management

Logistiek is gericht op de fysieke aspecten van de toeleveringsketen, zoals vervoer, opslag en distributie. Supply Chain Management omvat zowel logistiek als andere belangrijke elementen. Denk hierbij aan inkoop, productie en klantenservice. Het is dus een aanzienlijk groot verschil. SCM is een meer omvattende aanpak die verschillende processen optimaliseert en integreert. Dit loopt uiteen van de productie van grondstoffen tot de eindgebruiker. Hoewel logistiek dus essentieel is voor een optimale keten, houdt SCM rekening met het hele ecosysteem van de toeleveringsketen en de samenwerking met leveranciers daarin.

Hoe hangen deze twee onderdelen samen?

Hoewel Supply Chain Management en logistiek los van elkaar staan, zijn ze nauw met elkaar verbonden. Logistiek is een fysiek proces van transport en opslag van goederen, terwijl Supply Chain Management de hele stroom van goederen, diensten en gerelateerde informatie van inkoop tot distributie omvat. Het optimaliseren van logistieke processen door het verkorten van doorlooptijden, voorraadbeheer en transportkosten vormt de kern van effectief SCM. De toepassing van geavanceerde technologieën zoals het internet of things, geautomatiseerde opslagsystemen en voorspellende analyses kan de logistieke processen verder helpen optimaliseren en een real-time zichtbaarheid van de mogelijke keten bieden. Het is dus duidelijk dat Supply Chain Management en logistiek nauw met elkaar verbonden zijn en een essentieel onderdeel vormen van het vakkundig beheren van de goederen- en dienstenstroom.

Belangrijke uitdagingen in Supply Chain Management

Supply Chain Management stelt bedrijven voor verschillende uitdagingen, zoals marktonzekerheid, risicobeheer, veranderingen in verwachtingen van klanten en de behoefte aan meer transparantie. Om deze problemen aan te pakken zal een optimale samenwerking tussen partners in de toeleveringsketen nodig zijn. Duurzaamheid is tegenwoordig ook essentieel als het gaat om succesvol Supply Chain Management. Dit alles vraagt om een complete aanpak van leverancier tot fabrikant die rekening houdt met samenwerking, innovatie en duurzaamheid.

Download our free whitepaper

"Lowering Total Cost of Ownership (TCO) Using the Kraljic Matrix"

Download Whitepaper: TCO-KraljicMatrix
WHAT IS KRALJIC MATRIX? Discover how Kraljic Matrix can enhance your Strategy

De voordelen van het inzetten van Supply Chain Management

Supply chain management kan allereerst bedrijven helpen concurrerend te blijven. Een efficiënte keten van goederen kan de kosten verlagen, de productiviteit verhogen en de klanttevredenheid verbeteren. Het beter coördineren en organiseren van productie en levering kan de doorlooptijd en het bevoorradings niveau verminderen. Bovendien kunnen risico’s zoals het stopzetten van activiteiten of distributie tot een minimum worden beperkt door een passend beheer van de toeleveringsketen. Dit alles leidt tot een grotere klantentevredenheid en betere relaties met leveranciers en andere betrokken partijen. Kortom, een juist beheer van operationele processen helpt een bedrijf succes te boeken in de huidige tijd en tegelijkertijd te voldoen aan de behoeften van de klanten.

De impact van Supply Chain Management op de bedrijfsvoering

Supply Chain Management kan de activiteiten van een organisatie verbeteren door logistieke keten te beheren. Dit kan voordelen opleveren zoals snellere levertijden, lagere transportkosten, beter voorraadbeheer en een grotere klantentevredenheid. Dit geheel leidt tot een hogere omzet, een beter concurrentievermogen en meer winstgevendheid. Maar bedrijven zullen zich er ook bewust van zijn dat omgekeerd inefficiënt beheer van de toeleveringsketen kan leiden tot hogere kosten, late levering van producten en diensten en ontevreden klanten. Hierdoor kan de reputatie van de onderneming geschaad worden en marktaandeel verloren gaan. Een logistiek medewerker die juist is opgeleid kan een grote bijdrage leveren aan de operationele planning. Een doeltreffend beheer van de toeleveringsketen is kortom essentieel voor het succes van een onderneming.

Duurzaamheid en Supply Chain Management

Supply Chain Management krijgt steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Bedrijven staan onder druk om hun uitstoot te verminderen en processen te optimaliseren met het oog op sociale en ecologische duurzaamheid. Duurzaamheid heeft betrekking op materiaalgebruik, minimalisering van afval en bevordering van etniciteit. Bedrijven kunnen samenwerken met partners in de toeleveringsketen om duurzame methoden en materialen te gebruiken. Organisaties kunnen hierdoor de gevolgen van transport en distributie tot een minimum te beperken. Het invoeren van duurzame praktijken kan leiden tot een betere reputatie en het aantrekken van nieuwe klanten. De integratie van duurzaamheid in het beheer van de toeleveringsketen voldoet aan maatschappelijke-, wettelijke eisen en draagt bij tot een betere toekomst voor mens en milieu.

Duurzaamheid integreren in Supply Chain Management

Bedrijven kunnen duurzaamheid op verschillende manieren integreren in hun ketenbeheer. Als bedrijf kun je samenwerken met partijen die duurzame praktijken en middelen gebruiken. Een bedrijf kan  ook duurzame aanpassingen maken voor productiemethoden en duurzaamheid certificaten zoals FSC of MSC behalen. Verder kunnen bedrijven gebruik maken van geavanceerde technologieën om de transparantie en traceerbaarheid van het gehele proces te verbeteren en de herkomst van materialen te verifiëren. Voor een organisatie is dit niet alleen tijdelijk een overeenstemming met culturele en officiële regelgeving, maar het helpt ook bij het opbouwen van een milieuvriendelijke toekomst. Het geheel zal gegarandeerd de reputatie te goede komen en zorgen voor kostenbesparingen op de lange termijn.

Download our free whitepaper

"Project Procurement in the Machine Building Sector"

Download Whitepaper: Project Purchasing in Machinebuilding
Banner Project Procurement in the Machine Building Sector

Inkoop Vacatures

Naar Vacatures

Senior Inkoper Aannemerij

Inkoop Vast Midden Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Buyer Indirects

Inkoop Vast Eindhoven area 55,000 per jaar

Bekijk vacature

Category Manager Utilities (Gas, Power, Water) a.i.

Inkoop Interim Rotterdam area

Bekijk vacature

Alle Vacatures

Inkoop Kennis

Kraljic Matrix

Wat is de Kraljic Matrix?

| Inkoop kennis, Nieuws, Strategische Inkoop | No Comments
Wat is de Kraljic Matrix? De Kraljic Matrix is een belangrijk middel om het belang van inkoop inzichtelijk te krijgen, door deze te segmenteren naar inkoopcategorieën en per categorie een…

Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren

| Inkoop kennis, Nieuws, Strategische Inkoop | No Comments
Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren Inkoop speelt een grote rol in het succes van organisaties, met name in de technische sector. Het beheren van inkooprisico’s en het onderhouden van sterke…

Procurement functies vanaf €60,000 per jaar

Op zoek naar de ideale technische functies? Bij xentys.nl vind je alleen de meest lucratieve posities in de inkoopsector. Stap in de wereld van topinkoop en ontdek vacatures die je carrière naar een hoger niveau tillen.

Werken als

Strategisch

Inkoper

Bekijk vacatures
Werken als

Interim

Inkoper

Bekijk Opdrachten
Werken als

Tactisch

Inkoper

Bekijk vacatures
Werken als

Technisch

Inkoper

Bekijk vacatures

NIEUWS

Inkoop kennis

Wat is de Kraljic Matrix?

Wat is de Kraljic Matrix? De Kraljic Matrix is een belangrijk middel om het belang…
Inkoop kennis

Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren

Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren Inkoop speelt een grote rol in het succes van organisaties,…
Inkoop kennis

Procurement manager strategieën voor supply chain optimalisatie

Procurement manager strategieën voor supply chain optimalisatie Als je ooit hebt gewerkt in de technische…
Inkoop kennis
Optimaliseer je CV voor inkoop vacatures
Inkoop kennis
Interim Inkoper Gezocht voor Unieke Interim Functies
Inkoop kennis
Inkoper gezocht voor de beste inkoop vacatures
Inkoop kennis
Wat houdt het inkoopproces in?
Inkoop kennis
Tactische inkoop: het onontdekte geheim voor zakelijk succes
Inkoop kennis
Een inkoopplan opstellen
Inkoop kennis
Inkoper: De Onmisbare Schakel naar Zakelijk Succes en Efficiëntie
Inkoop kennis
Hoe pas je het Kraljic model toe?
Inkoop kennis
Inkoop Recruitment Uitbesteden

INKOOP VACATURES

Procurement Manager High Tech Scale-up

Inkoop Vast Den Haag 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Manager Procurement (E) a.i.

Inkoop Interim Amersfoort area

Bekijk vacature

Manager Procurement EU & Africa

Inkoop Vast Den Haag 120,000 per jaar

Bekijk vacature

Category Manager Utilities (Gas, Power, Water) a.i.

Inkoop Interim Rotterdam area

Bekijk vacature

Technisch Strategisch Inkoper a.i.

Inkoop Interim Breda area

Bekijk vacature

Manager Procurement (E) a.i.

Inkoop Interim Amersfoort area

Bekijk vacature

SAP 4HANA implementation consultant a.i.

Inkoop Interim Zuid-Limburg area

Bekijk vacature

Senior Inkoper Aannemerij

Inkoop Vast Midden Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Category Manager Utilities (Gas, Power, Water) a.i.

Inkoop Interim Rotterdam area

Bekijk vacature

Technisch Strategisch Inkoper a.i.

Inkoop Interim Breda area

Bekijk vacature

SAP 4HANA implementation consultant a.i.

Inkoop Interim Zuid-Limburg area

Bekijk vacature

Category manager Facilitair

Inkoop Vast Utrecht area 80,000

Bekijk vacature

Global Category Manager Chemicals

Inkoop Vast Tilburg area 100,000 per jaar

Bekijk vacature

Sr. Contracts Engineer Offshore Projects

Inkoop Vast Rotterdam area 80,000 per jaar

Bekijk vacature

Global Category manager Mechanical & Hydraulics

Inkoop Vast Rotterdam area 89,000 per jaar

Bekijk vacature

Buyer Indirects

Inkoop Vast Eindhoven area 55,000 per jaar

Bekijk vacature

Project buyer EPC

Inkoop Vast Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Building Installations Procurement Specialist

Inkoop Vast Tilburg area 80,000 per jaar

Bekijk vacature

Tactical buyer Maritime

Inkoop Vast Rotterdam area 70,000 per jaar

Bekijk vacature

Tender Engineer Offshore Projects

Inkoop Vast Rotterdam area 65,000 per jaar

Bekijk vacature

Senior Inkoper Aannemerij

Inkoop Vast Midden Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Buyer Indirects

Inkoop Vast Eindhoven area 55,000 per jaar

Bekijk vacature

Category Manager Utilities (Gas, Power, Water) a.i.

Inkoop Interim Rotterdam area

Bekijk vacature

Procurement Manager High Tech Scale-up

Inkoop Vast Den Haag 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Technisch Strategisch Inkoper a.i.

Inkoop Interim Breda area

Bekijk vacature

Manager Procurement (E) a.i.

Inkoop Interim Amersfoort area

Bekijk vacature

Project buyer EPC

Inkoop Vast Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Manager Procurement EU & Africa

Inkoop Vast Den Haag 120,000 per jaar

Bekijk vacature