Skip to main content

Wat is strategisch inkopen?

Strategisch inkopen is een term die op veel verschillende manieren omschreven wordt. Wij definiëren de term als: het optimaliseren van de inkoopactiviteiten in een organisatie om waarde te creëren en risico’s te verminderen op middellange tot lange termijn.

Om dit te realiseren moeten de ‘bestedingsgewoonten’ van het bedrijf worden geanalyseerd. Denk hierbij aan activiteiten zoals het zoeken naar kostenbesparingen, procesoptimalisatie en het onderhouden en versterken van langetermijnrelaties met leveranciers. Strategisch inkopen is een cruciaal onderdeel van het beheer van de toeleveringsketen en dit kan de winst aanzienlijk beïnvloeden.

Bedrijven profiteren van strategische inkoop door een groter concurrentievermogen, een sterkere toeleveringsketens en duurzame bedrijfsgroei. In het algemeen helpen activiteiten rondom inkoop om data gestuurde beslissingen te nemen de bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Download our free whitepaper

"Lowering Total Cost of Ownership (TCO) Using the Kraljic Matrix"

Download Whitepaper: TCO-KraljicMatrix
WHAT IS KRALJIC MATRIX? Discover how Kraljic Matrix can enhance your Strategy

Het belang van strategisch inkopen voor bedrijven

Strategisch inkopen is essentieel voor bedrijven die streven naar succes (vrijwel iedere organisatie dus). Het gehele inkoopproces omvat het identificeren, sourcen, onderhandelen en beheren van leveranciers om noodzakelijke goederen en diensten veilig te stellen. Deze strategie kan: 

  • De kosten verlagen; 
  • De kwaliteit verbeteren; 
  • Het concurrentievermogen vergroten; 
  • En bijdragen aan uitstekende relaties met leveranciers voor een stabielere toeleveringsketen; 

Bedrijven kunnen verder profiteren door inkoop te integreren met andere bedrijfsfuncties zoals financiën, marketing en logistiek. Uiteindelijk helpt strategische inkoop en voldoende kennis bedrijven de juiste producten/goederen te verkrijgen, tegen een passende prijs.

Bent u op zoek naar een inkoop specialist?

Bij Xentys, uw ervaren inkoop recruitment bureau, helpen wij u graag met het vinden van de juiste professional voor uw inkoopteam. Stuur vandaag nog een bericht en versterk uw inkoopafdeling.

Stuur een bericht

070 240 04 14

Het strategisch inkoopproces

Strategische inkoop is het proces van identificeren, onderzoeken, onderhandelen, monitoren en beheren van leveranciers om geschikte goederen en diensten te verwerven. Inkopers met aantoonbare ervaring spelen hierin een belangrijke rol. Het proces gaat om een alomvattende aanpak van inkoop die verder gaat dan alleen het kopen van producten of diensten tegen de laagste prijs. Er wordt met een strategisch perspectief gekeken naar de inkoopactiviteiten. Belangrijke onderdelen van dit proces lichten wij hieronder graag toe:

Analyse van de inkoopbehoeften: De analyse van inkoopbehoeften is een belangrijk aspect voor strategische inkopers. Door uitgavenpatronen te analyseren kunnen inkopers kosten besparen en procesverbeteringen vaststellen.

Een geoptimaliseerde strategie, gebaseerd op inzichten die zijn verkregen uit de analyse van inkoopbehoeften, helpt bedrijven hun doelstellingen en die van hun klanten te verwezenlijken. Het helpt hen ook efficiënter en winstgevender te worden op lange termijn. Deze lange termijn visie is in tegenstelling tot tactische inkoop en operationele inkoop een belangrijk aspect. Investeren in een grondige analyse van de inkoopbehoeften kan bedrijven een concurrentievoordeel opleveren.

Marktonderzoek en leveranciersselectie: Het strategisch inkoopproces vereist grondig marktonderzoek en een goede selectie van leveranciers. Bedrijven moeten onderzoek doen om potentiële leveranciers te identificeren, prijzen te vergelijken en hun prestaties te beoordelen. Leveranciersselectie omvat een beoordeling van leveranciers op basis van kwaliteit, prijs, levertijd en klantenservice. Er zijn objectieve criteria nodig om potentiële leveranciers te evalueren.

Strategisch inkopen kan op de lange termijn leiden tot kostenbesparingen, minder risico’s en optimale winst door de geschikte leveranciers voor de behoeften van het bedrijf te selecteren. Dit proces mag zeker niet eenmalig zijn. Dit onlosmakelijk onderdeel moet voortdurend worden geëvalueerd en bijgewerkt om ervoor te zorgen dat de gekozen leveranciers het best blijven aansluiten bij de eisen van de onderneming. Duidelijke communicatie, onderhandelingen en contracten kunnen bedrijven helpen sterke relaties op te bouwen met de leveranciers.

Onderhandelingen en contracten: Onderhandelingen en contractbeheer zijn essentieel voor de gehele organisatie. Bedrijven kunnen betere voorwaarden bedingen bij hun leveranciers en zo hun winst uiteindelijk verhogen. Contractbeheer helpt ervoor te zorgen dat beide partijen hun verplichtingen nakomen, waardoor verstoringen worden beperkt en sterkere relaties worden opgebouwd.

Door als strategisch inkoper onderhandelingen en contractbeheer nauwkeurig uit te voeren, zorg je dat jouw bedrijf de beste waarde uit de leveranciers haalt en tegelijkertijd de risico’s verminderd. Om de inkoopactiviteiten te optimaliseren voor succes op de lange termijn, zal je prioriteit moeten geven aan effectieve onderhandelingen en contractbeheer.

Prestatiemeting en verbetering: Dit laatste onderdeel is misschien wel de belangrijkste. Prestatiemeting en voortdurende verbetering zijn de essentiële onderdelen van het strategisch inkoopproces. Zodra een contract is gesloten, moeten de leveranciers worden gecontroleerd en beoordeeld om er zeker van te zijn dat zij aan de eisen van jouw bedrijf voldoen. Met prestatiemeting bedoelen we de meting van zaken als klantenservice, levertijden en kwaliteit.

Door dit te doen kun je als bedrijf vroegtijdig problemen herkennen en deze op de juiste manier aanpakken. Voortdurende verbetering houdt in dat wordt gezocht naar verbeteringen, zoals alternatieve leveranciers of mogelijkheden voor innovatie. Dit kan de inkoopstrategieën verbeteren en leiden tot succes op lange termijn. Tegenwoordig maakt de integratie van inkoop met andere bedrijfsactiviteiten het mogelijk de prestaties te optimaliseren en de samenwerking te verbeteren

Uitdagingen en kansen voor strategische inkopers

Als strategische inkoper heb je te maken met een complexe en voortdurend veranderende omgeving. Het is aan jou om de juiste producten en diensten in te kopen tegen de beste prijs en kwaliteit, terwijl je ook rekening houdt met de belangen van het bedrijf. In deze alinea zullen we de uitdagingen en kansen bespreken waarmee strategische inkopers te maken hebben, en hoe zij hier effectief mee om kunnen gaan.

Van technologische ontwikkelingen tot veranderende markttrends, we zullen de belangrijkste factoren bespreken die van invloed zijn op het inkoopproces en hoe strategische inkopers deze kunnen benutten om hun organisaties vooruit te helpen.

Veranderende marktomstandigheden en trends

Wil je als bedrijf een concurrentievoordeel behouden? Dan zal je jezelf continu moeten aanpassen aan de veranderende markt. Strategisch inkopen vereist een regelmatige herinrichting van leveringsketens om te kunnen profiteren van nieuwe kansen en uitdagingen.

Flexibiliteit, innovatie en strategisch denken zijn vereist om met succes strategisch in te kopen. De reden hiervan is dat duurzaamheid, politieke onzekerheid en kostenbesparing de aandacht opeisen. Door nieuwe trends te volgen en proactieve stappen te ondernemen, kunnen bedrijven hun concurrentiepositie versterken en hun toekomst veiligstellen.

Technologische ontwikkelingen

Geavanceerde software en data-analyse tools hebben een aanzienlijk effect op inkoopprocessen en nieuwe strategieën. Automatisering stelt organisaties in staat om sneller beslissingen te nemen, risico’s te beperken en vooruitzichten te voorspellen.

Strategisch omgaan met de snel vernieuwende inkooptechnologie is essentieel om concurrentievoordeel te behalen en vooruitgang te boeken.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Bedrijven die hun inkoopstrategieën willen optimaliseren, moeten rekening houden met duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. De kwaliteit en prijs zijn niet langer de enige overwegingen. Duurzame materialen, producten en circulaire processen kunnen de ecologische voetafdruk van een bedrijf verminderen.

Hedendaags wordt er ook verwacht dat bedrijven lokale gemeenschappen steunen door leveranciers te zoeken die dezelfde waarden op het gebied van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid delen. Dit kan niet alleen voordelig zijn voor bedrijven, maar het heeft ook positieve gevolgen voor de toekomstige generaties.

Concurrerende bedrijfsstrategieën

Een concurrerende bedrijfsstrategie stelt bedrijven in staat het beheer van de toeleveringsketen te optimaliseren en de kosten te verlagen. In dit geval wordt de focus vooral gelegd op het verbeteren van de concurrentiepositie.

Inzicht in de verschillende concurrerende bedrijfsstrategieën op de markt, zoals differentiatie, kostenleiderschap of focus, is essentieel voor het opstellen van een effectief plan. Het primaire proces is dan ook om de strategie af te stemmen op de bedrijfsdoelstellingen en te zorgen voor een vloeiende verbinding tussen afdelingen.

Aanbevelingen voor het verbeteren van het inkoopproces 

Voor een beter inkoopproces is het belangrijk om verschillende aanbevelingen te overwegen. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met xentys. Samengevat komt strategisch inkopen neer op de volgende aanbevelingen: 

  • Leer de specifieke markt (of niche) en de leveranciers begrijpen door middel van o.a. marktanalyse en het opbouwen van relaties. Door analyses uit te voeren kun je als strategisch inkoper ook onderbouwde adviezen uitbrengen. 
  • Gebruik moderne technologieën en data zoals gegevensanalyse en automatisering. Dit draagt bij aan het procesoptimalisatie en een verhoogde efficiëntie. 
  • Geef prioriteit aan duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid voor concurrentievoordeel. 
  • Streef naar voortdurende evaluatie en verbetering van het proces voor voor kosteneffectiviteit en succes in een snel veranderende zakenwereld. 

Volg deze aanbevelingen om als professional bij te dragen aan het opstellen van een effectieve inkoopstrategie.

Download our free whitepaper

"Project Procurement in the Machine Building Sector"

Download Whitepaper: Project Purchasing in Machinebuilding
Banner Project Procurement in the Machine Building Sector

Inkoop Vacatures

Naar Vacatures

Senior Inkoper Aannemerij

Inkoop Vast Midden Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Buyer Indirects

Inkoop Vast Eindhoven area 55,000 per jaar

Bekijk vacature

Category Manager Utilities (Gas, Power, Water) a.i.

Inkoop Interim Rotterdam area

Bekijk vacature

Alle Vacatures

Inkoop Kennis

Kraljic Matrix

Wat is de Kraljic Matrix?

| Inkoop kennis, Nieuws, Strategische Inkoop | No Comments
Wat is de Kraljic Matrix? De Kraljic Matrix is een belangrijk middel om het belang van inkoop inzichtelijk te krijgen, door deze te segmenteren naar inkoopcategorieën en per categorie een…

Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren

| Inkoop kennis, Nieuws, Strategische Inkoop | No Comments
Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren Inkoop speelt een grote rol in het succes van organisaties, met name in de technische sector. Het beheren van inkooprisico’s en het onderhouden van sterke…
Kraljic Matrix

Wat is de Kraljic Matrix?

| Inkoop kennis, Nieuws, Strategische Inkoop | No Comments
Wat is de Kraljic Matrix? De Kraljic Matrix is een belangrijk middel om het belang van inkoop inzichtelijk te krijgen, door deze te segmenteren naar inkoopcategorieën en per categorie een…

Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren

| Inkoop kennis, Nieuws, Strategische Inkoop | No Comments
Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren Inkoop speelt een grote rol in het succes van organisaties, met name in de technische sector. Het beheren van inkooprisico’s en het onderhouden van sterke…
Procurement manager-3

Procurement manager strategieën voor supply chain optimalisatie

| Inkoop kennis, Nieuws, Strategische Inkoop | No Comments
Procurement manager strategieën voor supply chain optimalisatie Als je ooit hebt gewerkt in de technische sector, weet je hoe belangrijk het is om een goede procurement manager in je team…

Procurement functies vanaf €60,000 per jaar

Op zoek naar de ideale technische functies? Bij xentys.nl vind je alleen de meest lucratieve posities in de inkoopsector. Stap in de wereld van topinkoop en ontdek vacatures die je carrière naar een hoger niveau tillen.

Werken als

Strategisch

Inkoper

Bekijk vacatures
Werken als

Interim

Inkoper

Bekijk Opdrachten
Werken als

Tactisch

Inkoper

Bekijk vacatures
Werken als

Technisch

Inkoper

Bekijk vacatures

NIEUWS

Inkoop kennis

Wat is de Kraljic Matrix?

Wat is de Kraljic Matrix? De Kraljic Matrix is een belangrijk middel om het belang…
Inkoop kennis

Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren

Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren Inkoop speelt een grote rol in het succes van organisaties,…
Inkoop kennis

Procurement manager strategieën voor supply chain optimalisatie

Procurement manager strategieën voor supply chain optimalisatie Als je ooit hebt gewerkt in de technische…
Inkoop kennis
Optimaliseer je CV voor inkoop vacatures
Inkoop kennis
Interim Inkoper Gezocht voor Unieke Interim Functies
Inkoop kennis
Inkoper gezocht voor de beste inkoop vacatures
Inkoop kennis
Wat houdt het inkoopproces in?
Inkoop kennis
Tactische inkoop: het onontdekte geheim voor zakelijk succes
Inkoop kennis
Een inkoopplan opstellen
Inkoop kennis
Inkoper: De Onmisbare Schakel naar Zakelijk Succes en Efficiëntie
Inkoop kennis
Hoe pas je het Kraljic model toe?
Inkoop kennis
Inkoop Recruitment Uitbesteden

INKOOP VACATURES

Procurement Manager High Tech Scale-up

Inkoop Vast Den Haag 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Manager Procurement (E) a.i.

Inkoop Interim Amersfoort area

Bekijk vacature

Manager Procurement EU & Africa

Inkoop Vast Den Haag 120,000 per jaar

Bekijk vacature

Category Manager Utilities (Gas, Power, Water) a.i.

Inkoop Interim Rotterdam area

Bekijk vacature

Technisch Strategisch Inkoper a.i.

Inkoop Interim Breda area

Bekijk vacature

Manager Procurement (E) a.i.

Inkoop Interim Amersfoort area

Bekijk vacature

SAP 4HANA implementation consultant a.i.

Inkoop Interim Zuid-Limburg area

Bekijk vacature

Senior Inkoper Aannemerij

Inkoop Vast Midden Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Category Manager Utilities (Gas, Power, Water) a.i.

Inkoop Interim Rotterdam area

Bekijk vacature

Technisch Strategisch Inkoper a.i.

Inkoop Interim Breda area

Bekijk vacature

SAP 4HANA implementation consultant a.i.

Inkoop Interim Zuid-Limburg area

Bekijk vacature

Category manager Facilitair

Inkoop Vast Utrecht area 80,000

Bekijk vacature

Global Category Manager Chemicals

Inkoop Vast Tilburg area 100,000 per jaar

Bekijk vacature

Sr. Contracts Engineer Offshore Projects

Inkoop Vast Rotterdam area 80,000 per jaar

Bekijk vacature

Global Category manager Mechanical & Hydraulics

Inkoop Vast Rotterdam area 89,000 per jaar

Bekijk vacature

Buyer Indirects

Inkoop Vast Eindhoven area 55,000 per jaar

Bekijk vacature

Project buyer EPC

Inkoop Vast Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Building Installations Procurement Specialist

Inkoop Vast Tilburg area 80,000 per jaar

Bekijk vacature

Tactical buyer Maritime

Inkoop Vast Rotterdam area 70,000 per jaar

Bekijk vacature

Tender Engineer Offshore Projects

Inkoop Vast Rotterdam area 65,000 per jaar

Bekijk vacature

Senior Inkoper Aannemerij

Inkoop Vast Midden Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Buyer Indirects

Inkoop Vast Eindhoven area 55,000 per jaar

Bekijk vacature

Category Manager Utilities (Gas, Power, Water) a.i.

Inkoop Interim Rotterdam area

Bekijk vacature

Procurement Manager High Tech Scale-up

Inkoop Vast Den Haag 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Technisch Strategisch Inkoper a.i.

Inkoop Interim Breda area

Bekijk vacature

Manager Procurement (E) a.i.

Inkoop Interim Amersfoort area

Bekijk vacature

Project buyer EPC

Inkoop Vast Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Manager Procurement EU & Africa

Inkoop Vast Den Haag 120,000 per jaar

Bekijk vacature