Strategisch inkoper vacatures
industrie productie high tech
Deze posities kunnen zowel gericht zijn op project inkoop als ook op category management, voor directe goederen en diensten net zo goed als voor indirecte (NPR) inkoop.
Strategische inkoopfuncties worden gekenmerkt door het het feit dat de inkoper naast de tactische inkoopfuncties zich in hoge mate bezig houdt met strategiebepaling, stakeholder management en het versterken van de inkoop rol bij New Product Development (NPD).
Nieuwsbrief
Ontvang elke maand actieve vacatures van ons
Werken als strategisch inkoper
Het is vaak een uitdagende functie die veel vraagt van kwaliteiten op intermenselijk gebied en echt het hart van de bedrijfsvoering raakt.
Als je je realiseert dat in de industrie, offshore en bouw tussen de 50 en 80% van de omzet wordt ingekocht, begrijp je het belang van professionele inkoop. Hierbij speelt strategische inkoop een vitale rol, gericht op het identificeren, evalueren en selecteren van leveranciers die de meeste waarde bieden voor de organisatie. Jij als professional bent verantwoordelijk voor de leveranciersselectie, de bijkomende contractonderhandelingen en het managen van de relatie met de leveranciers en dat voor alle bedrijfsprocessen waarbij leveranciers of onderannemers een rol spelen.
Wat je moet weten over de functie strategisch inkoper
Verantwoordelijkheden van een strategisch inkoper
Daarnaast zijn ook het ontwikkelen en implementeren van nieuwe inkoopstrategieën en het optimaliseren van de inkoopprocessen om kosten te besparen belangrijke verantwoordelijkheden. Deze verantwoordelijkheden zijn één ding, maar een strategisch inkoper wordt daarbij ook belast met het optimaal beheren van de relaties met leveranciers.
Het identificeren van potentiële risico’s en het implementeren van passende maatregelen om deze te verminderen is ook iets waar de inkoper rekening mee kan houden. Hier gaan we verder op de pagina dieper over in.
Het helpt wanneer een strategisch inkoper beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, kennis van de bepaalde markt en technologieën. Een bekwame beheersing van inkoopprocessen is een cruciale factor voor het succesvol bijdragen aan de bedrijfsresultaten als inkoper op de lange termijn.
Het verschil tussen operationele en strategische inkoop
Naast een strategisch inkoper zijn er vaak meerdere inkopers actief binnen een organisatie. Dit zijn onder andere tactische inkopers en operationele inkopers. Dit zijn beide belangrijke onderdelen van het inkoopproces van een organisatie. Voor nu zullen wij dieper ingaan op het verschil tussen de strategische inkoper en de soortgelijke functie operationele inkoper.
Inkopers die operationeel opereren richten zich voornamelijk op het plaatsen van bestellingen en het beheren van de dagelijkse inkoopactiviteiten. Ze zorgen ervoor dat de bedrijfsactiviteiten soepel doorlopen. Aan de andere kant houdt de strategische inkoper zich bezig met het maken van de lange termijn aanpak. Hieronder vallen bijvoorbeeld de inkoop van goederen en diensten.
Deze goederen en diensten heeft de organisatie nodig om haar doelen op lange termijn te bereiken. Strategische inkoop is dus meer gericht op de toekomst van de organisatie en probeert slim en effectief te anticiperen op de veranderingen binnen de markt. Een inkoper dient te allen tijde de behoeften en wensen van de klant voor ogen te houden bij het uitvoeren van zijn taken. Er wordt hierbij rekening gehouden met verschillende aspecten als risicobeheer, leveranciersbeheer en het identificeren van mogelijke kansen om meer winst te genereren.
Waar werkt een strategisch inkoper?
Een strategisch inkoper werkt en denkt uiteraard op strategisch niveau. In de meeste gevallen werk je als inkoper binnen een multidisciplinair team op de afdeling inkoop of toelevering van een organisatie. Zo’n organisatie is bijvoorbeeld een groothandel, een productiebedrijf of winkelketen. Jouw rol is bijvoorbeeld, zoals eerder aangegeven, het ontwikkelen en implementeren van effectieve strategieën om goederen, diensten en materialen op de meest gunstige manier in te kopen.
Je hebt contact met leveranciers, identificeert mogelijkheden voor kostenbesparingen en onderhandelt over contracten met leveranciers. Strategische inkopers zijn ook verantwoordelijk voor het onderzoeken van markttrends en het begrijpen van de behoeften van de klant om ervoor te zorgen dat de beste producten en diensten worden ingekocht tegen de meest concurrerende prijzen. Uiteindelijk is het volledig afhankelijk van je specifieke taken en, niet te vergeten, je eigen wensen waar je uiteindelijk zult werken.
Hoe ziet een werkdag eruit van een strategisch inkoper?
Een werkdag van een strategisch inkoper bestaat doorgaans uit inkoop gerichte activiteiten. Het onderzoeken en analyseren van de markt om mogelijkheden voor kostenbesparing te identificeren kan een taak zijn. Als inkoper zul je bijvoorbeeld moeten onderhandelen met leveranciers om de beste prijzen en voorwaarden te krijgen. Vaak heb je als ervaren inkoper korte lijnen met een specifieke persoon binnen grote organisaties waar je inkoopt.
Daarnaast kun je ook verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de trends in de sector, het beoordelen van de nieuwste technologieën of materialen die de organisatie ten goede kunnen komen. Als strategisch inkoper moet je ook over sterke analytische vaardigheden beschikken om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen over de aankoop van goederen en diensten.
Enkele taken die een strategisch inkoper kan hebben zijn hieronder overzichtelijk weergegeven.
- Marktanalyses en onderzoeken opzetten om mogelijkheden voor bijvoorbeeld kostenbesparing te identificeren. Hiermee kun je als strategisch inkoper onder andere inkoopadvies geven binnen de organisatie
- Onderhandelen met leveranciers om de gunstigste inkoopcondities te krijgen.
- Toezicht houden op complexe inkooptrajecten van begin tot eind.
- De contracten met bepaalde leveranciers opstellen en monitoren
- Strategische inkoop plannen opstellen voor verschillende productcategorieën
- Criteria ontwikkelen voor de evaluatie van leveranciers. Hierbij controleren of de contractuele verplichtingen worden nagekomen
De benodigde vaardigheden om een effectieve strategische inkoper te worden
Voor het worden van een effectieve strategische inkoper zijn verschillende belangrijke vaardigheden vereist, waaronder:
- Uitstekende communicatie- en onderhandelingsvaardigheden
- Het opbouwen van relaties met leveranciers
- Inzicht in de markt, technologieën en trends
- Het vermogen om gegevens te analyseren om aankoopbeslissingen te nemen die passen bij de bedrijfsdoelstellingen
- Het beheren van meerdere projecten en prioriteiten tegelijk
- Het nemen van beslissingen en het beheren van risico’s.
- Een sterk zakelijk inzicht hebben om de inkoopstrategie af te stemmen op de gestelde doelen.
Al deze factoren zullen bijdragen om de organisatie naar een hoger niveau te tillen.
Op welke manieren kunnen deze vaardigheden verder ontwikkeld worden?
Wanneer je een ervaren strategisch inkoper wilt worden, is zowel theoretische als praktische aangeleerde kennis essentieel. Allereerst kan een gerichte opleiding of training in inkoop- en supply chain management helpen om gedegen kennis op te doen van processen, leveranciers en het bedrijfsleven. Het is daarnaast ook belangrijk om relevante werkervaring op te doen door stage te lopen of te werken als assistent-inkoper. Een jaar werkervaring binnen een dynamische omgeving kan je als inkoper een allround inkoper maken. Hierbij is het wel van belang om een visie op inkoop te houden.
Netwerken op evenementen en de hoogte van de laatste trends in inkoop en supply chain in de gaten houden zijn ook zeer effectieve zaken om te proberen. Ontwikkel in de loop van de tijd zachte vaardigheden zoals communicatie, onderhandelen, besluitvorming en leiderschap door middel van training, coaching en feedback van collega’s en managers. Xentys draagt graag zijn steentje bij aan jouw ontwikkeling als inkoper. Een strategisch inkoper wordt vergt tijd, maar het kan uiteindelijk leiden tot een lonende carrière in een dynamisch vakgebied.
Hoe werkt een open sollicitatie bij xentys?
Door het insturen van een open sollicitatie wordt je op de hoogte gehouden van onze actuale vacatures en kunnen we je banderen als we een passende vacature voor je hebben.
Hoe te beginnen?
1.
Zorg er eerst voor dat in jouw CV al jouw relevante vaardigheden, kwalificaties en ervaring beknopt zijn weergeven.
2.
Vervolgens dien je de open sollicitatie bij ons in via het formulier hiernaast. Je kunt dan een telefoontje krijgen van een van onze recruitment specialisten.
3.
Blijf vooral ook geduldig, want het vinden van de passende vacature kan even duren.
4.
Bij xentys willen wij je informeren over de vacature die bij jou past.
Wat een open sollicitatie bij xentys jou kan brengen
Wil je inkoop vacatures op maat ontvangen of zie je liever een algemeen overzicht van alle vacatures? Bij xentys zorgen we voor een individuele aanpak. We organiseren een gesprek met één van onze specialisten om een goed beeld te krijgen van jouw capaciteiten, kwalificaties en voorkeuren voordat we je aan een werkgever of opdrachtgever voorstellen.
FREE WHITEPAPER
Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Inkoop kennis
Vind onze gratis whitepapers en kennis over technisch inkopen. Ontsluit inzichten in inkoop met xentys. Ontdek whitepapers en expertise op het gebied van technisch inkopen om uw carrière of bedrijfsstrategieën te verbeteren.
Inkoopfuncties in technische sectoren
Vast of tijdelijk contract
Op zoek naar de ideale procurement vacatures? Bij xentys vind je professionele- en managementfuncties in inkoop binnen de industrie, bouw en offshore. Stap in de wereld van topinkoop en ontdek vacatures die je carrière naar een hoger niveau tillen.