/ Werken als technisch inkoper

technisch inkoper

Vind vaste en tijdelijke inkoopfuncties in industrie en techniek

MS668

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand actieve vacatures van ons

Vacatures nieuwsbrief

Technisch inkoper vacatures

industrie productie high tech

Deze functies komen met name voor in de industrie maar ook in de offshore en de bouw. Wat opvalt is dat de mate van technische achtergrond en -kennis sterk kan verschillen. Sommige bedrijven zijn gelukkig met een collega die ervaring als inkoper heeft bij een productie onderneming, terwijl anderen iemand met een HTS of MTS achtergrond vragen. Die laatste categorie is overigens erg schaars in Nederland.

VANAF €60K+

Salaris per jaar

Werken als technisch inkoper

Als technisch inkoper heb je een belangrijke rol in het aankoopproces van voornamelijk technische producten en diensten, denk bij dat laatste bijv. aan het uitbesteden van de bewerking van metalen of de uitbesteding van de complete productie van een machine.

Aanbodmarktonderzoek, marktanalyse, inzicht in de hele toeleveringsketen, vanaf grondstof en van de “cost-drivers”, zijn belangrijke componenten van jouw werk.

Opleiding en loopbaan

Technische inkopers werken normaliter op inkoopafdelingen en zijn verantwoordelijk voor het analyseren van de leveranciersmarkt. Meestal zul je als technisch inkoper bij een groot bedrijf in de machinebouw, automotive of productontwikkeling terechtkomen.

Je zult onderhandelen over gunstige voorwaarden bij de technische aankopen van bijvoorbeeld machines of installaties. Bovendien zul je intern feedback geven over productkwaliteit en -vereisten en wijzigingen voorstellen om de efficiëntie te verhogen en kosten te besparen.

Hoewel alle soorten inkopers zich bezighouden met het inkopen van producten en materialen voor een bedrijf, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen inkoper. Een technisch inkoper beschikt over een brede technische kennis van de technologieën en producten. Dit is nodig voor het productieproces van een bedrijf. Andere inkopers richten zich vaak op andere soorten goederen of diensten.

Een tactisch inkoper denkt bijvoorbeeld meer in de behoefte van de klant. Technisch inkopers hebben eveneens vaak te maken met strengere kwaliteitseisen en veiligheidsvoorschriften. Dit kan de rol nog meer uitdagend maken.

Een brede kennis- en affiniteit met techniek zijn twee factoren die bijdragen aan jouw prestaties als technisch inkoper. De brede kennis zal vooral geworven moeten worden voor de technologieën en producten die nodig zijn voor de productie van het bedrijf. De belangrijkste taken zijn contact met leveranciers zoeken, het beheren van prijzen en nieuwe contracten. Daarnaast is het bestellen van producten, bijhouden van leveringen en mogelijkheden tot kostenverlaging ook belangrijke aspecten.  Verder zal je al inkoper zorgen dat de geleverde producten aan de kwaliteitseisen voldoen. De rol van de technisch inkoper is belangrijk voor een succesvol productieproces. Wij begrijpen dan ook als geen ander dat het voor een bedrijf essentieel is om te investeren in opgeleide professionals voor deze functie.

De functie van een technisch inkoper vereist, zoals eerder genoemd, uitstekende onderzoeks- en analytische vaardigheden. Daarnaast is het voordelig om te beschikken over inzicht in technische onderdelen, commerciële vaardigheden, probleemoplossend vermogen en communicatieve vaardigheden. Een goede beheersing van de Engelse taal in woord en schrift zijn punten die kunnen bijdrage om eenvoudiger nieuwe contacten te kunnen leggen. Zeker in een groot technisch bedrijf kan dit een vereiste zijn. Met de bedrijfsdoelstellingen in het vizier en goede organisatorische vaardigheden om het inkoopproces te beheren kom je al technisch verkoper een heel eind. De belangrijkste vaardigheden zijn hieronder overzichtelijk weergegeven.

  1. Uitstekende onderzoeks- en analytische vaardigheden: Een technisch inkoper moet vertrouwd zijn met de markt en in staat zijn verschillende leveranciers te beoordelen. Bepalen welke producten en diensten het meest geschikt zijn voor zijn organisatie is daarbij belangrijk.
  2. Kennis van technische specificaties: Als technisch inkoper is inzicht in productspecificaties essentieel bij het onderhandelen met leveranciers over bijvoorbeeld de prijzen en contractvoorwaarden. Passie voor techniek kan hier zeker een bijdrage aan leveren.
  3. Sterke onderhandelings- en communicatievaardigheden: Het is voor technische inkopers van belang om effectief te kunnen communiceren met leveranciers. Daarbij kan dit bijdrage om bijvoorbeeld via telefonisch contact nieuwe leveranciers te vinden.
  4. Kennis van markttrends en leveranciers: Op de hoogte blijven van trends in de sector, zoals technologische ontwikkelingen of veranderingen in de kosten van leveranciers zijn essentieel voor het nemen van weloverwogen inkoopbeslissingen.
  5. Probleemoplossend vermogen: Het is van belang dat technische inkopers over probleemoplossende vaardigheden beschikken om de mogelijke moeilijke omstandigheden aan te pakken die zich kunnen voordoen tijdens onderhandelingen of bij leveringen.
  6. Vermogen om strategische beslissingen te nemen: Een technisch inkoper moet in staat zijn strategische beslissingen te nemen die efficiëntie en winstgevendheid kunnen verhogen met oog op de bedrijfsdoelstellingen.

Technische inkopers hebben opleiding en training nodig om succesvol te zijn in hun functie. Dit kan kennis van de markt, technologieën en producten, analytische en communicatie vaardigheden omvatten. Een passende technische opleiding biedt een achtergrond van onschatbare waarde voor technische inkopers. Diverse opleidingen gericht op bijvoorbeeld contractbeheer, onderhandelen en supply chain management kunnen bijdrage om de nodige competenties te ontwikkelen. Investeren in gekwalificeerde technische inkopers met een relevante opleiding en training is positief voor bedrijven. Wat betreft opleidingen en trainingen zijn wij er van bewust dat er altijd ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Wij keuren iemand niet op basis van opleiding maar op basis van wat iemand te bieden heeft. Ben jij op zoek naar een nieuwe stap in je carrière? Wij willen graag samen met jou onderzoeken of we dit mogelijk kunnen maken.

 

Werkervaring is naast een opleiding essentieel voor technische inkopers. Als inkoper zul je over de nodige praktische kennis en vaardigheden moeten beschikken om technologieën, producten en materialen beter te begrijpen. Het kan de inzicht in de markt, leveranciers, veiligheidsvoorschriften verbeteren. Daarnaast kun je als inkoper daarmee problemen sneller oplossen.

Om jezelf als technische inkoper goed in de markt te kunnen zetten hebben wij nog een aantal tips. Je kunt als inkoper effectiever worden in je werk door op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technologieën. Je kunt daarnaast je analytische vaardigheden verbeteren door veel te werken met gegevens en financiën. Eventueel kun je trainingen en cursussen volgen die helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van onderhandelingen, contractbeheer, supply chain management en communicatie. Samenwerking met interne belanghebbenden, zoals technische teams en kwaliteitsmanagers, kan helpen de productie-uitdagingen beter te begrijpen. Door verdere  ontwikkeling van vaardigheden kun je als technische inkopers bijdragen aan het succes van hun bedrijf en jezelf goed onderscheiden als professional.

750+

Inkopers geplaatst

Hoe werkt een open sollicitatie bij xentys?

Door het insturen van een open sollicitatie wordt je op de hoogte gehouden van onze actuale vacatures en kunnen we je banderen als we een passende vacature voor je hebben.

Hoe te beginnen?

1.

Zorg er eerst voor dat in jouw CV al jouw relevante vaardigheden, kwalificaties en ervaring beknopt zijn weergeven.

2.

Vervolgens dien je de open sollicitatie bij ons in via het formulier hiernaast. Je kunt dan een telefoontje krijgen van een van onze recruitment specialisten.

3.

Blijf vooral ook geduldig, want het vinden van de passende vacature zal even duren.

4.

Bij xentys willen wij je informeren over de vacature die bij jou past.

Wat een open sollicitatie bij xentys jou kan brengen

Wil je vacatures op maat ontvangen of zie je liever een algemeen overzicht van alle vacatures? Bij Xentys zorgen we voor een individuele aanpak. We organiseren een gesprek met één van onze specialisten om een goed beeld te krijgen van jouw capaciteiten, kwalificaties en voorkeuren voordat we je aan een werkgever of opdrachtgever voorstellen.

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

Inkoop kennis

Vind onze gratis whitepapers en kennis over technisch inkopen. Ontsluit inzichten in inkoop met xentys. Ontdek whitepapers en expertise op het gebied van technisch inkopen om uw carrière of bedrijfsstrategieën te verbeteren.

Procurement functies vanaf €60 000 per jaar

Op zoek naar de ideale technische inkoopfuncties? Bij xentys.nl vind je professionele en managementfuncties in inkoop binnen de industrie, bouw en offshore.. Stap in de wereld van topinkoop en ontdek vacatures die je carrière naar een hoger niveau tillen.

Scroll naar boven