Inkoopfuncties

xentys, opgericht in 2010, richt zich op search (vaste inkoop functies) en interim inkoop opdrachten voor professionals, management en jong talent. Onze focus ligt op de industrie, aannemerij en technische groothandel. xentys werkt internationaal. wij beschikken over een breed netwerk binnen bovengenoemde disciplines (wij zijn al 23 jaar actief in deze diensten), en kandidaten selecteren op basis van praktijkgevallen. Wij hopen u snel te mogen verwelkomen in ons team!

Naar vacatures

Manager

Procurement Manager High Tech Scale-up

Inkoop Vast Den Haag 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Manager Procurement (E) a.i.

Inkoop Interim Amersfoort area

Bekijk vacature

Manager Procurement EU & Africa

Inkoop Vast Den Haag 120,000 per jaar

Bekijk vacature

Strategisch

Senior Inkoper Aannemerij

Inkoop Vast Midden Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Category Manager Utilities (Gas, Power, Water) a.i.

Inkoop Interim Rotterdam area

Bekijk vacature

Technisch Strategisch Inkoper a.i.

Inkoop Interim Breda area

Bekijk vacature

SAP 4HANA implementation consultant a.i.

Inkoop Interim Zuid-Limburg area

Bekijk vacature

Category manager Facilitair

Inkoop Vast Utrecht area 80,000

Bekijk vacature

Global Category Manager Chemicals

Inkoop Vast Tilburg area 100,000 per jaar

Bekijk vacature

Sr. Contracts Engineer Offshore Projects

Inkoop Vast Rotterdam area 80,000 per jaar

Bekijk vacature

Global Category manager Mechanical & Hydraulics

Inkoop Vast Rotterdam area 89,000 per jaar

Bekijk vacature

Tactisch

Buyer Indirects

Inkoop Vast Eindhoven area 55,000 per jaar

Bekijk vacature

Project buyer EPC

Inkoop Vast Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Building Installations Procurement Specialist

Inkoop Vast Tilburg area 80,000 per jaar

Bekijk vacature

Tactical buyer Maritime

Inkoop Vast Rotterdam area 70,000 per jaar

Bekijk vacature

Tender Engineer Offshore Projects

Inkoop Vast Rotterdam area 65,000 per jaar

Bekijk vacature

Procurement functies vanaf €60,000 per jaar

Op zoek naar de ideale technische functies? Bij xentys.nl vind je alleen de meest lucratieve posities in de inkoopsector. Stap in de wereld van topinkoop en ontdek vacatures die je carrière naar een hoger niveau tillen.

Werken als

Strategisch

Inkoper

Bekijk vacatures
Werken als

Interim

Inkoper

Bekijk Opdrachten
Werken als

Tactisch

Inkoper

Bekijk vacatures
Werken als

Technisch

Inkoper

Bekijk vacatures

Inkoopfuncties

Het beheren en structureren van de centrale inkoopfunctie is enorm belangrijk voor bedrijven. de afdeling inkoop is van grote invloed op de bedrijfsvoering, de winst en de kwaliteit van producten en diensten. Inzicht in de verschillende functies en hun onderlinge afhankelijkheid is, zowel voor jou als een grote organisatie, essentieel. Op de pagina vind je de belangrijkste informatie over inkoopfuncties en hun rol in het succes van een bedrijf. Of jij nu een nieuwe of ervaren inkoper bent, deze pagina biedt antwoorden over inkoop en waardevolle inzichten voor jouw carrière.

Wat houdt een inkoopfunctie precies in?

Inkoopfuncties zijn, zoals je begrijpt, onmisbaar voor bedrijven om de beste waarde voor hun producten en diensten te krijgen. Er zijn verschillende taken die op het gebied van inkoop uitgevoerd worden. Dit takenpakket bevat onder andere inkoop planning, contractonderhandelingen, leveranciersbeheer en prestatiebeheer. Door deze activiteiten goed uit te voeren, kunnen bedrijven geld besparen, efficiënter werken en de kwaliteit van hun producten of diensten verbeteren.

Het succes van een organisatie hangt grotendeels af van een goed functionerende inkoopafdeling. Wanneer je als inkoper efficiënt kan inkopen kan je de kosten verlagen, risico’s beperken en de kwaliteit van goederen en diensten verbeteren. De inkoopafdeling kiest normaliter de juiste leveranciers, onderhandelt over de beste prijzen en garandeert een snelle levering van producten. Bovendien zorgen inkopers voor de naleving van voorschriften en ethische normen die een positief imago van de organisatie bevorderen. Al met al is een georganiseerde inkoopafdeling onmisbaar voor een nieuwe organisatie.

Verschillen tussen interne en externe inkopers

Er zijn twee soorten inkopers: interne- en externe inkopers. Binnen het vakgebied inkoop wordt er onderscheid in functies als tactische inkoop, strategische inkoop en operationele inkoop. Interne inkopers kopen in voor hun bedrijf, terwijl externe inkopers worden ingehuurd om voor een andere organisatie in te kopen. Interne inkopers begrijpen de behoeften van hun organisatie vele malen beter, terwijl externe inkopers meer ervaring hebben met inkopen voor verschillende bedrijven. Bedrijven moeten overwegen welk type inkoper het beste past bij hun behoeften en doelstellingen om een effectieve inkoopstrategie te ontwikkelen. Ben jij op zoek naar een toekomstbestendige inkoopfunctie? Neem dan contact op met Xentys om een aansluitende functie te vinden die aansluit op jouw behoeftes.

Verantwoordelijkheden van een inkoper

Als inkoper is het jouw taak om de producten en diensten te verkrijgen die een organisatie nodig heeft. Je werkt samen met interne afdelingen en externe leveranciers om ervoor te zorgen dat de voorraad gevuld blijft en kosten geminimaliseerd. Daarnaast ga je op zoek naar goede leveranciers, ga je op bezoek bij inkopers en onderhandel je over prijzen. Hierbij is het noodzakelijk dat je de kwaliteit en levertijden in acht neemt. Inzicht in de markt, de sector, de bedrijfsdoelstellingen, de regelgeving en het beleid is daarbij een belangrijke bijkomstigheid. Bovendien beheer je aandachtspunten zoals vertragingen of prijswijzigingen. Het optimaliseren van de inkoopfunctie is de sleutel tot succes in deze functie.

Hoe ziet het proces van de inkoopfunctie er uit?

  • Proces van inkopen: Effectieve inkoopprocessen kunnen leiden tot kostenbesparingen, verbeterde efficiëntie en betere kwaliteit van producten/diensten. Om bedrijfsdoelstellingen te bereiken zullen bedrijven passende inkoopstrategieën en -technieken gebruiken. Voor een succesvolle inkoopfunctie is een duidelijk beleid nodig, evenals effectieve communicatiekanalen met leveranciers en regelmatige evaluaties van de prestaties van leveranciers.
  • Beoordeling van leveranciers: Als inkoper goederen heb je de verantwoordelijkheid om leveranciers te evalueren om te garanderen dat zij betrouwbaar zijn en aan de verwachtingen van de organisatie voldoen. Dit proces omvat een onderzoek naar de financiële stabiliteit, de kwaliteit van producten en diensten en de prestaties van leveranciers. Door de juiste leveranciers te selecteren en die relaties te onderhouden, kan je als inkoper bijdragen aan het succes van de organisatie.
  • Contractbeheer en leveranciersrelaties: Het kiezen van de juiste leveranciers en het onderhandelen over gunstige contractvoorwaarden is de eerste stap naar het beheren van positieve leveranciersrelaties. Dit leidt tot betere prijzen, kortere levertijden en een betere kwaliteit van producten en diensten. Goed contractbeheer houdt in dat alle overeenkomsten worden bijgehouden en dat de naleving van de contractvoorwaarden wordt gecontroleerd om geschillen tussen partijen te verminderen. Effectief leveranciersbeheer en goed contractbeheer zijn belangrijke onderdelen voor een succesvolle inkoopfunctie.

Vaardigheden en opleiding voor een carrière in de inkoop

Als inkoopprofessional is het belangrijk om je continu te blijven ontwikkelen. Lees hieronder welke vaardigheden een inkoper typeert en hoe jij kan werken aan de verdere professionalisering als inkoper.

Belangrijke vaardigheden voor een inkoper

Om een succesvol inkoper te zijn, moet je over verschillende vaardigheden en competenties beschikken. Daartoe behoren onderhandelings- en communicatieve vaardigheden, kennis van de markt, inzicht in inkoopprocessen en strategische beslissingen kunnen nemen. Het opbouwen van relaties met leveranciers en belanghebbenden is belangrijk, evenals analytisch denken, probleemoplossend vermogen, werken onder druk, aanpassingsvermogen aan veranderingen en innovatie. Deze vaardigheden helpen je als inkoper je functie zo goed mogelijk te vervullen.

Opleiding en opleidingsmogelijkheden voor inkopers

Als inkoper zul je vaardigheden en kennis actueel bij moeten houden om je carrière te laten groeien. In de steeds veranderende inkoopwereld moeten inkopers nieuwe vaardigheden leren om aan de eisen van de markt te voldoen. Training kan het kritisch denken en de onderhandelingsvaardigheden verbeteren die nodig zijn voor inkoop succes. Opleidingsmogelijkheden omvatten certificeringen en workshops over specifieke onderwerpen zoals contractonderhandelingen en leveranciersbeheer. De voordelen van deze specifieke opleidingen zijn: verhoogde prestaties, een beter inkoopresultaat, ontwikkeling en een verhoogde kans op nieuwe carrièremogelijkheden. Ontwikkeling en training op het gebied van inkoop geeft een enorme positieve boost aan jouw  succesvolle inkoop carrière.

Kansen en groeimogelijkheden in de inkoopfunctie

De inkoopfunctie is een strategische en energieke functie met vele groeimogelijkheden. Professionals kunnen doorgroeien naar leidinggevende posities zoals inkoop manager, directeur of doorgroeien naar andere specialismen binnen de logistiek, supply chain of voorraadbeheer. De inkoopfunctie biedt ook mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling binnen een organisatie door nauw samen te werken met verschillende afdelingen zoals productie, marketing en financiën. Het volgen van cursussen, trainingen en het behalen van certificaten kan de vaardigheden verder vergroten. Bovendien kan dit veld leiden tot internationale handel ervaring voor degenen die op zoek zijn naar een uitdagende carrière. In het algemeen biedt de inkoopfunctie veel mogelijkheden om je professioneel te ontwikkelen en te ontplooien. Wil je meer weten over de mogelijkheden die je hebt als inkoper? Neem dan nu contact met ons op.

De belangrijkste punten

Zoals eerder aangegeven hebben inkoopfuncties een groot aandeel in het succes van iedere organisatie. De inkoopfuncties omvatten het selecteren van leveranciers, het onderhandelen over contracten, het beheren van relaties met leveranciers en het bijhouden van voorraden. Het uiteindelijke doel is om producten en diensten van topkwaliteit binnen te halen tegen een aantrekkelijke prijs. Economische ontwikkelingen en marktomstandigheden kunnen daarbij van invloed zijn op inkoopactiviteiten. Dit leidt ertoe dat het voor inkoop afdelingen absoluut noodzakelijk is om zich te blijven ontwikkelen en aan te passen.

Wat een open sollicitatie bij Xentys jou kan brengen

Wil je vacatures op maat ontvangen of zie je liever een algemeen overzicht van alle vacatures? Solliciteren middels een ‘open sollicitatie’ kan zeer nuttig zijn voor wie zijn oog laat vallen op een baan bij een bepaald bedrijf, maar geen vacature ziet die bij hem of haar past. Bij Xentys zorgen we ervoor dat de kandidaat een individuele aanpak krijgt. We praten eerst met onze kandidaten en organiseren dan een gesprek met een van onze specialisten – zodat zij een exact beeld krijgen van hun capaciteiten, kwalificaties en voorkeuren voordat we hen aan de werkgever voorstellen. Zo wordt aan elk aspect gedacht en wordt kostbare tijd en energie bespaard.

Vul onderstaand formulier in voor een open sollicitatie bij Xentys B.V.

Application form [NL]

Hoe werkt een open sollicitatie bij Xentys?

Het starten van een open sollicitatie kan een geweldige manier zijn voor mensen/kandidaten in de technische sectoren om hun interesse in een baan te tonen en in aanmerking te komen voor potentiële carrièremogelijkheden! Hier leest u hoe u kunt beginnen:

  • Zorg er eerst voor dat uw cv en sollicitatiebrief uw relevante vaardigheden, kwalificaties en ervaring in de technische wereld weergeven. 
  • Vervolgens dien je deze open sollicitatie bij ons in via het formulier hiernaast.
  • Ukunt dan een telefoontje krijgen van een van onze recruitment specialisten. 
  • Blijf vooral ook geduldig, want het vinden van de juiste mogelijkheid via een open sollicitatie duurt soms iets langer dan solliciteren naar een specifieke baan. Bij Xentys willen wij er vooral voor zorgen u gekoppeld wordt aan de functie die echt bij u past – dus houd een open geest en laat ons het werk doen!
  • Zij staan voor u klaar om een interview aan te gaan en een beter inzicht te krijgen in wie u bent en wat u zoekt. 

Blijf vooral ook geduldig, want het vinden van de juiste mogelijkheid via een open sollicitatie duurt soms iets langer dan solliciteren naar een specifieke baan. Bij Xentys willen wij er vooral voor zorgen u gekoppeld wordt aan de functie die echt bij u past – dus houd een open geest en laat ons het werk doen!

NIEUWS

Inkoop kennis

Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren

Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren Inkoop speelt een grote rol in het succes van organisaties,…
Inkoop kennis

Procurement manager strategieën voor supply chain optimalisatie

Procurement manager strategieën voor supply chain optimalisatie Als je ooit hebt gewerkt in de technische…
Inkoop kennis

Optimaliseer je CV voor inkoop vacatures

Optimaliseer je cv voor inkoop vacatures Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging…
Inkoop kennis
Interim Inkoper Gezocht voor Unieke Interim Functies
Inkoop kennis
Inkoper gezocht voor de beste inkoop vacatures
Inkoop kennis
Wat houdt het inkoopproces in?
Inkoop kennis
Tactische inkoop: het onontdekte geheim voor zakelijk succes
Inkoop kennis
Een inkoopplan opstellen
Inkoop kennis
Inkoper: De Onmisbare Schakel naar Zakelijk Succes en Efficiëntie
Inkoop kennis
Hoe pas je het Kraljic model toe?
Inkoop kennis
Inkoop Recruitment Uitbesteden
Inkoop kennis
Wat is strategisch inkopen?

INKOOP VACATURES

Procurement Manager High Tech Scale-up

Inkoop Vast Den Haag 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Manager Procurement (E) a.i.

Inkoop Interim Amersfoort area

Bekijk vacature

Manager Procurement EU & Africa

Inkoop Vast Den Haag 120,000 per jaar

Bekijk vacature

Category Manager Utilities (Gas, Power, Water) a.i.

Inkoop Interim Rotterdam area

Bekijk vacature

Technisch Strategisch Inkoper a.i.

Inkoop Interim Breda area

Bekijk vacature

Manager Procurement (E) a.i.

Inkoop Interim Amersfoort area

Bekijk vacature

SAP 4HANA implementation consultant a.i.

Inkoop Interim Zuid-Limburg area

Bekijk vacature

Senior Inkoper Aannemerij

Inkoop Vast Midden Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Category Manager Utilities (Gas, Power, Water) a.i.

Inkoop Interim Rotterdam area

Bekijk vacature

Technisch Strategisch Inkoper a.i.

Inkoop Interim Breda area

Bekijk vacature

SAP 4HANA implementation consultant a.i.

Inkoop Interim Zuid-Limburg area

Bekijk vacature

Category manager Facilitair

Inkoop Vast Utrecht area 80,000

Bekijk vacature

Global Category Manager Chemicals

Inkoop Vast Tilburg area 100,000 per jaar

Bekijk vacature

Sr. Contracts Engineer Offshore Projects

Inkoop Vast Rotterdam area 80,000 per jaar

Bekijk vacature

Global Category manager Mechanical & Hydraulics

Inkoop Vast Rotterdam area 89,000 per jaar

Bekijk vacature

Buyer Indirects

Inkoop Vast Eindhoven area 55,000 per jaar

Bekijk vacature

Project buyer EPC

Inkoop Vast Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Building Installations Procurement Specialist

Inkoop Vast Tilburg area 80,000 per jaar

Bekijk vacature

Tactical buyer Maritime

Inkoop Vast Rotterdam area 70,000 per jaar

Bekijk vacature

Tender Engineer Offshore Projects

Inkoop Vast Rotterdam area 65,000 per jaar

Bekijk vacature

Senior Inkoper Aannemerij

Inkoop Vast Midden Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Buyer Indirects

Inkoop Vast Eindhoven area 55,000 per jaar

Bekijk vacature

Category Manager Utilities (Gas, Power, Water) a.i.

Inkoop Interim Rotterdam area

Bekijk vacature

Procurement Manager High Tech Scale-up

Inkoop Vast Den Haag 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Technisch Strategisch Inkoper a.i.

Inkoop Interim Breda area

Bekijk vacature

Manager Procurement (E) a.i.

Inkoop Interim Amersfoort area

Bekijk vacature

Project buyer EPC

Inkoop Vast Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Manager Procurement EU & Africa

Inkoop Vast Den Haag 120,000 per jaar

Bekijk vacature