img-2
/ Werken als tactisch inkoper

Tactisch inkoper

Vind tactische inkoopvacatures in industrie en techniek

Tactische inkoopfuncties

industrie productie offshore

Wat verstaan wordt onder een tactische inkoopfunctie verschilt van bedrijf tot bedrijf. Soms houdt deze positie zich bezig met de minder grote leveranciers/onderaannemers (de C en D leveranciers), of is meer gericht op leveranciersmanagement, dan wel houdt zich bezig met de inkoop ten behoeve van de produktie (in tegenstelling tot het begeleiden van tenders of inkoop ten behoeve van New product development).

Belangrijk kenmerk in deze positie is dat strategie ontwikkeling gewoonlijk geen rol speelt.

VANAF €60K+

Interim en vast

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand actieve vacatures van ons

Vacatures nieuwsbrief

Werken als tactisch inkoper

Een goede tactisch inkoper is een effectieve onderhandelaar en is communicatief vaardig, zorgt ervoor dat de beste leveranciers worden geselecteerd en gecontracteerd en dat de beste deals worden gesloten. En draagt zo bij aan de winstgevendheid van de organisitie.


Tactische inkopers hebben een grondige kennis van de aanbodmarkt voor de producten of diensten waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Ze werken nauw samen met interne afdelingen zoals productie, logistiek en financiën. En zijn altijd bewust op zoek naar manieren om de kwaliteit te verbeteren, risico’s te minimaliseren en de efficiëntie te verhogen.

Informatie over werken als tactisch inkoper

Een tactisch inkoper werkt meestal op de inkoop- of toelevering afdelingen van bedrijven, non-profitorganisaties en overheidsinstellingen. Meestal ben je als tactisch inkoper werkzaam binnen een grote organisatie aangezien kleine bedrijven vaak één allround inkoper hebben.

Als inkoper ben je verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van het inkoopproces van goederen en diensten, met de nadruk op kostenbesparingen. Tactische inkopers kunnen verder ook verantwoordelijk zijn voor het onderhandelen over contracten en het beheren van relaties met leveranciers.

Een typische werkdag van jou als tactisch inkoper bestaat uit met name marktonderzoek, communicatie met leveranciers en prijsonderhandelingen. De dag begint bijvoorbeeld met het onderzoeken van de belangrijke ontwikkelingen in de markt om de beste leveranciers te identificeren en prijzen te vergelijken. Vervolgens neem je contact op met leveranciers om offertes te krijgen en over de prijzen te onderhandelen. Ook analyseer je eerdere contracten en controleer je de prestaties van bestaande leveranciers.

Bovendien zul je worden betrokken bij de analyse van gegevens zoals klantbeoordelingen of beoordelingen van leveranciers om ervoor te zorgen dat aan de kwaliteitsnormen wordt voldaan. Ten slotte communiceer je met interne afdelingen om budget vereisten, leveringsdata en productspecificaties te bespreken. Als tactische inkopers moet je over uitstekende onderhandelingsvaardigheden beschikken, op tactisch niveau kunnen denken en goed kunnen communiceren om je taken effectief te kunnen uitvoeren.

Een tactisch inkoper zul je over verschillende vaardigheden moeten beschikken. Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk om je ervaring als inkoper uit te blijven breiden. Hieronder hebben we een aantal belangrijke vaardigheden beschreven die op het gebied van inkoop een bijdrage zullen leveren.

 • Analytische vaardigheden;
 • Effectieve communicatie is een waardevolle vaardigheid;
 • Capaciteit op te onderhandelen;
 • Sterk binnen een team kunnen samenwerken;
 • Strategisch kunnen denken;
 • Het vermogen om problemen op te lossen;
 • Inzicht in inkoopprocessen en actuele ontwikkelingen;
 • Capabel om in een snel veranderende omgeving te werken;

Bij Xentys bespreken we graag jouw huidige vaardigheden en de vaardigheden die je graag verder zou willen ontwikkelen. Op basis van de actuele kennis zullen wij in samenspraak op zoek gaan naar een passende opdrachtgever. Neem direct contact met ons op en bespreek de mogelijkheden.

Als tactisch inkoper wil je het beste uit jezelf halen en jezelf blijven ontwikkelen. Het kan echter lastig zijn om de juiste carrièrestappen te zetten en de benodigde opleidingen te vinden die jouw vaardigheden en kennis verbeteren.

Xentys begrijpt de uitdagingen waar jij als tactisch inkoper voor staat. Daarom willen we in deze alinea enkele belangrijke punten bespreken die jou kunnen helpen bij het opbouwen van een succesvolle inkoop carrière. Of het nu gaat om het volgen van een specifieke opleiding, het ontwikkelen van vaardigheden of het vinden van de juiste loopbaanmogelijkheden, Xentys staat voor je klaar om je te begeleiden op je inkooploopbaan.

Voor een carrière als tactisch inkoper vereisen veel organisaties een diploma dat verband houdt met inkoop. Veel organisaties vragen bijvoorbeeld een WO- of HBO diploma in een relevante studierichting zoals bedrijfskunde, economie of inkoop- en supply chain management. Daarnaast is een jaar ervaring in de tactische inkoop sector of aanverwante functies vaak vereist.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen in het beroep. Opleidingsprogramma’s en cursussen zijn beschikbaar om kennis en vaardigheden bij te werken, terwijl certificeringen zoals CPSM de kansen op een baan verder kunnen vergroten. Ook persoonlijke vaardigheden zoals analytisch vermogen, communicatie, onderhandelen en samenwerken zijn cruciaal. Met de juiste opleiding en vaardigheden kan succes worden geboekt als tactisch inkoper.

Heb je vragen naar de mogelijkheden die jij hebt? Schroom niet om dan even contact met ons op te nemen. Wij helpen jou graag met het vinden van de best passende baan.

Als tactisch inkoper zijn er tal van carrièremogelijkheden en doorgroeimogelijkheden binnen de inkoop- en supply chain afdelingen van bedrijven. Naarmate je meer ervaring opdoet als tactisch inkoper, kun je doorgroeien naar senior inkoopfuncties, zoals Category Manager, Contract Manager of Procurement Manager. Deze rollen vereisen een meer strategische benadering van inkoop. Hierbij ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van inkoopstrategieën en het leiden van inkoopprojecten op hoog niveau.

Andere carrièremogelijkheden zijn onder meer het werken bij internationale organisaties en het werken als consultant, waarbij je advies geeft aan bedrijven over hun inkoopstrategieën. Door het ontwikkelen van je vaardigheden en kennis, het opbouwen van een breed netwerk en het voortdurend streven naar verbetering, kun je als tactisch inkoper een succesvolle en lonende carrière opbouwen. Investeer in jezelf en maak gebruik van de vele carrièremogelijkheden en doorgroeimogelijkheden die beschikbaar zijn in de inkoop- en supply chain sector.

Als tactisch inkoper kun je op talloze manieren je kennis en vaardigheden verder verbreden. Door jezelf voortdurend nieuwe dingen te leren en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied kun je waarde blijven toevoegen aan je organisatie.

 • Tactische inkoop opleiding en onderwijs kan worden gevolgd via verschillende instituten, die cursussen aanbieden van beginners- tot gevorderd niveau. Deze cursussen zijn nuttig om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen of bestaande kennis te consolideren.
 • Lid worden van een inkoop- of handelsvereniging kan jou helpen in contact te blijven met andere inkopers. Verder kun je ook meer te weten te komen over de sector door evenementen en seminars bij te wonen.
 • Door je te specialiseren in bepaalde onderdelen van het inkoopproces, zoals contractonderhandelingen of leveranciersbeheer, kun je waarde toevoegen en je onderscheiden van andere inkopers.

Als tactische inkoper heb je dus vele verschillende mogelijkheden om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Hierdoor zul je absoluut waarde toevoegen aan een organisatie en hun competentie vergroten. Door een aantal van deze mogelijkheden te benutten zal jij je onderscheiden als succesvolle inkoper. Wij zijn altijd op zoek naar tactische inkopers met een actieve mindset en dankzij onze expertise zorgen wij voor nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen of aanvullende informatie.

750+

Inkopers geplaatst

Hoe werkt een open sollicitatie bij xentys?

Door het insturen van een open sollicitatie wordt je op de hoogte gehouden van onze actuale vacatures en kunnen we je banderen als we een passende vacature voor je hebben.

Hoe te beginnen?

1.

Zorg er eerst voor dat in jouw CV al jouw relevante vaardigheden, kwalificaties en ervaring beknopt zijn weergeven.

2.

Vervolgens dien je de open sollicitatie bij ons in via het formulier hiernaast. Je kunt dan een telefoontje krijgen van een van onze recruitment specialisten.

3.

Blijf vooral ook geduldig, want het vinden van de passende vacature zal even duren.

4.

Bij xentys willen wij je informeren over de vacature die bij jou past.

Wat een open sollicitatie bij xentys jou kan brengen

Wil je vacatures op maat ontvangen of zie je liever een algemeen overzicht van alle vacatures? Bij Xentys zorgen we voor een individuele aanpak. We organiseren een gesprek met één van onze specialisten om een goed beeld te krijgen van jouw capaciteiten, kwalificaties en voorkeuren voordat we je aan een werkgever of opdrachtgever voorstellen.

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

Inkoop kennis

Vind onze gratis whitepapers en kennis over technisch inkopen. Ontsluit inzichten in inkoop met xentys. Ontdek whitepapers en expertise op het gebied van technisch inkopen om uw carrière of bedrijfsstrategieën te verbeteren.

Procurement functies vanaf €60 000 per jaar

Op zoek naar de ideale technische inkoopfuncties? Bij xentys.nl vind je professionele en managementfuncties in inkoop binnen de industrie, bouw en offshore.. Stap in de wereld van topinkoop en ontdek vacatures die je carrière naar een hoger niveau tillen.

Scroll naar boven