Werken als strategisch inkoper

Vind Strategische inkoop vacatures in industrie en techniek

Naar vacatures

Strategisch Inkoper vacatures

xentys, opgericht in 2010, richt zich op search (vaste inkoop functies) en interim inkoop opdrachten voor professionals, management en jong talent. Onze focus ligt op de industrie, aannemerij en technische groothandel. xentys werkt internationaal. wij beschikken over een breed netwerk binnen bovengenoemde disciplines (wij zijn al 23 jaar actief in deze diensten), en kandidaten selecteren op basis van praktijkgevallen. Wij hopen u snel te spreken!

Senior Inkoper Aannemerij

Inkoop Vast Midden Nederland 75,000 per jaar

Bekijk vacature

Category Manager Utilities (Gas, Power, Water) a.i.

Inkoop Interim Rotterdam area

Bekijk vacature

Technisch Strategisch Inkoper a.i.

Inkoop Interim Breda area

Bekijk vacature

SAP 4HANA implementation consultant a.i.

Inkoop Interim Zuid-Limburg area

Bekijk vacature

Category manager Facilitair

Inkoop Vast Utrecht area 80,000

Bekijk vacature

Global Category Manager Chemicals

Inkoop Vast Tilburg area 100,000 per jaar

Bekijk vacature

Sr. Contracts Engineer Offshore Projects

Inkoop Vast Rotterdam area 80,000 per jaar

Bekijk vacature

Global Category manager Mechanical & Hydraulics

Inkoop Vast Rotterdam area 89,000 per jaar

Bekijk vacature

Procurement functies vanaf €60,000 per jaar

Op zoek naar de ideale technische functies? Bij xentys.nl vind je alleen de meest lucratieve posities in de inkoopsector. Stap in de wereld van topinkoop en ontdek vacatures die je carrière naar een hoger niveau tillen.

Werken als

Strategisch

Inkoper

Bekijk vacatures
Werken als

Interim

Inkoper

Bekijk Opdrachten
Werken als

Tactisch

Inkoper

Bekijk vacatures
Werken als

Technisch

Inkoper

Bekijk vacatures

Werken als strategisch inkoper

Een cruciale factor voor het welvaren van een organisatie ligt in het vermogen om strategische inkoop beslissingen te nemen. In dit opzicht speelt de strategisch inkoper een vitale rol, als verantwoordelijke voor het identificeren, evalueren en selecteren van leveranciers die de beste waarde bieden voor de organisatie. Daarbij ben je als professional verantwoordelijk voor het kiezen van de leveranciers en de bijkomende onderhandelingen met leveranciers.

Daarnaast zijn ook het ontwikkelen en implementeren van nieuwe inkoopstrategieën en het optimaliseren van de inkoopprocessen om kosten te besparen belangrijke verantwoordelijkheden. Deze verantwoordelijkheden zijn één ding, maar een strategisch inkoper wordt daarbij ook belast met het optimaal beheren van de relaties met leveranciers.

Het identificeren van potentiële risico’s en het implementeren van passende maatregelen om deze te verminderen is ook iets waar de inkoper rekening mee kan houden. Hier gaan we verder op de pagina dieper over in.

Het helpt wanneer een strategisch inkoper beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, kennis van de bepaalde markt en technologieën. Een bekwame beheersing van inkoopprocessen is een cruciale factor voor het succesvol bijdragen aan de bedrijfsresultaten als inkoper op de lange termijn. Het is een uitdagende, maar daarnaast ook een zeer lonende functie die echt het hart van de bedrijfsvoering raakt.

Het verschil tussen operationele en strategische inkoop

Naast een strategisch inkoper zijn er vaak meerdere inkopers actief binnen een organisatie. Dit zijn onder andere tactische inkopers en operationele inkopers. Dit zijn beide belangrijke onderdelen van het inkoopproces van een organisatie. Voor nu zullen wij dieper ingaan op het verschil tussen de strategische inkoper en de soortgelijke functie operationele inkoper.

Inkopers die operationeel opereren richten zich voornamelijk op het plaatsen van bestellingen en het beheren van de dagelijkse inkoopactiviteiten. Ze zorgen ervoor dat de bedrijfsactiviteiten soepel doorlopen. Aan de andere kant houdt de strategische inkoper zich bezig met het maken van de lange termijn aanpak. Hieronder vallen bijvoorbeeld de inkoop van goederen en diensten.

Deze goederen en diensten heeft de organisatie nodig om haar doelen op lange termijn te bereiken. Strategische inkoop is dus meer gericht op de toekomst van de organisatie en probeert slim en effectief te anticiperen op de veranderingen binnen de markt. Een inkoper dient te allen tijde de behoeften en wensen van de klant voor ogen te houden bij het uitvoeren van zijn taken. Er wordt hierbij rekening gehouden met verschillende aspecten als risicobeheer, leveranciersbeheer en het identificeren van mogelijke kansen om meer winst te genereren.

Waar werkt een strategisch inkoper?

Een strategisch inkoper werkt en denkt uiteraard op strategisch niveau. In de meeste gevallen werk je als inkoper binnen een multidisciplinair team op de afdeling inkoop of toelevering van een organisatie. Zo’n organisatie is bijvoorbeeld een groothandel, een productiebedrijf of winkelketen. Jouw rol is bijvoorbeeld, zoals eerder aangegeven, het ontwikkelen en implementeren van effectieve strategieën om goederen, diensten en materialen op de meest gunstige manier in te kopen.

Je hebt contact met leveranciers, identificeert mogelijkheden voor kostenbesparingen en onderhandelt over contracten met leveranciers. Strategische inkopers zijn ook verantwoordelijk voor het onderzoeken van markttrends en het begrijpen van de behoeften van de klant om ervoor te zorgen dat de beste producten en diensten worden ingekocht tegen de meest concurrerende prijzen. Uiteindelijk is het volledig afhankelijk van je specifieke taken en, niet te vergeten, je eigen wensen waar je uiteindelijk zult werken.

Hoe ziet een werkdag eruit van een strategisch inkoper?

Een werkdag van een strategisch inkoper bestaat doorgaans uit inkoop gerichte activiteiten. Het onderzoeken en analyseren van de markt om mogelijkheden voor kostenbesparing te identificeren kan een taak zijn. Als inkoper zul je bijvoorbeeld moeten onderhandelen met leveranciers om de beste prijzen en voorwaarden te krijgen. Vaak heb je als ervaren inkoper korte lijnen met een specifieke persoon binnen grote organisaties waar je inkoopt.

Daarnaast kun je ook verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de trends in de sector, het beoordelen van de nieuwste technologieën of materialen die de organisatie ten goede kunnen komen. Als strategisch inkoper moet je ook over sterke analytische vaardigheden beschikken om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen over de aankoop van goederen en diensten.

Enkele taken die een strategisch inkoper kan hebben zijn hieronder overzichtelijk weergegeven.

 • Marktanalyses en onderzoeken opzetten om mogelijkheden voor bijvoorbeeld kostenbesparing te identificeren. Hiermee kun je als strategisch inkoper onder andere inkoopadvies geven binnen de organisatie
 • Onderhandelen met leveranciers om de gunstigste inkoopcondities te krijgen.
 • Toezicht houden op complexe inkooptrajecten van begin tot eind.
 • De contracten met bepaalde leveranciers opstellen en monitoren
 • Strategische inkoop plannen opstellen voor verschillende productcategorieën
 • Criteria ontwikkelen voor de evaluatie van leveranciers. Hierbij controleren of de contractuele verplichtingen worden nagekomen

Bekijk Technische Inkoopvacatures

VACATURES

070 240 04 14

De benodigde vaardigheden om een effectieve strategische inkoper te worden

Voor het worden van een effectieve strategische inkoper zijn verschillende belangrijke vaardigheden vereist, waaronder:

 • Uitstekende communicatie- en onderhandelingsvaardigheden
 • Het opbouwen van relaties met leveranciers
 • Inzicht in de markt, technologieën en trends
 • Het vermogen om gegevens te analyseren om aankoopbeslissingen te nemen die passen bij de bedrijfsdoelstellingen
 • Het beheren van meerdere projecten en prioriteiten tegelijk
 • Het nemen van beslissingen en het beheren van risico’s.
 • Een sterk zakelijk inzicht hebben om de inkoopstrategie af te stemmen op de gestelde doelen.

Al deze factoren zullen bijdragen om de organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Op welke manieren kunnen deze vaardigheden verder ontwikkeld worden?

Wanneer je een ervaren strategisch inkoper wilt worden, is zowel theoretische als praktische aangeleerde kennis essentieel. Allereerst kan een gerichte opleiding of training in inkoop- en supply chain management helpen om gedegen kennis op te doen van processen, leveranciers en het bedrijfsleven. Het is daarnaast ook belangrijk om relevante werkervaring op te doen door stage te lopen of te werken als assistent-inkoper. Een jaar werkervaring binnen een dynamische omgeving kan je als inkoper een allround inkoper maken. Hierbij is het wel van belang om een visie op inkoop te houden.

Netwerken op evenementen en de hoogte van de laatste trends in inkoop en supply chain in de gaten houden zijn ook zeer effectieve zaken om te proberen. Ontwikkel in de loop van de tijd zachte vaardigheden zoals communicatie, onderhandelen, besluitvorming en leiderschap door middel van training, coaching en feedback van collega’s en managers. Xentys draagt graag zijn steentje bij aan jouw ontwikkeling als inkoper. Een strategisch inkoper wordt vergt tijd, maar het kan uiteindelijk leiden tot een lonende carrière in een dynamisch vakgebied.

Wat een open sollicitatie bij Xentys jou kan brengen

Wil je vacatures op maat ontvangen of zie je liever een algemeen overzicht van alle vacatures? Solliciteren middels een ‘open sollicitatie’ kan zeer nuttig zijn voor wie zijn oog laat vallen op een baan bij een bepaald bedrijf, maar geen vacature ziet die bij hem of haar past. Bij Xentys zorgen we ervoor dat de kandidaat een individuele aanpak krijgt. We praten eerst met onze kandidaten en organiseren dan een gesprek met een van onze specialisten – zodat zij een exact beeld krijgen van hun capaciteiten, kwalificaties en voorkeuren voordat we hen aan de werkgever voorstellen. Zo wordt aan elk aspect gedacht en wordt kostbare tijd en energie bespaard.

Naar Inkoopvacatures

Vul onderstaand formulier in voor een open sollicitatie bij Xentys B.V.

Application form [NL]

Hoe werkt een open sollicitatie bij Xentys?

Het starten van een open sollicitatie kan een geweldige manier zijn voor mensen/kandidaten in de technische sectoren om hun interesse in een baan te tonen en in aanmerking te komen voor potentiële carrièremogelijkheden! Hier leest u hoe u kunt beginnen:

 • Zorg er eerst voor dat uw cv en sollicitatiebrief uw relevante vaardigheden, kwalificaties en ervaring in de technische wereld weergeven.
 • Vervolgens dien je deze open sollicitatie bij ons in via het formulier hiernaast. Ukunt dan een telefoontje krijgen van een van onze recruitment specialisten.
 • Blijf vooral ook geduldig, want het vinden van de juiste mogelijkheid via een open sollicitatie duurt soms iets langer dan solliciteren naar een specifieke baan.
 • Bij Xentys willen wij er vooral voor zorgen u gekoppeld wordt aan de functie die echt bij u past – dus houd een open geest en laat ons het werk doen!

NIEUWS

Inkoop kennis

Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren

Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren Inkoop speelt een grote rol in het succes van organisaties,…
Inkoop kennis

Procurement manager strategieën voor supply chain optimalisatie

Procurement manager strategieën voor supply chain optimalisatie Als je ooit hebt gewerkt in de technische…
Inkoop kennis

Optimaliseer je CV voor inkoop vacatures

Optimaliseer je cv voor inkoop vacatures Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging…
Inkoop kennis
Interim Inkoper Gezocht voor Unieke Interim Functies
Inkoop kennis
Inkoper gezocht voor de beste inkoop vacatures
Inkoop kennis
Wat houdt het inkoopproces in?
Inkoop kennis
Tactische inkoop: het onontdekte geheim voor zakelijk succes
Inkoop kennis
Een inkoopplan opstellen
Inkoop kennis
Inkoper: De Onmisbare Schakel naar Zakelijk Succes en Efficiëntie
Inkoop kennis
Hoe pas je het Kraljic model toe?
Inkoop kennis
Inkoop Recruitment Uitbesteden
Inkoop kennis
Wat is strategisch inkopen?