Blog wat is total cost of ownership

Wat is TCO (Total Cost of Ownership)

Inhoudsopgave

TCO staat voor Total Cost of Ownership. Dit zijn de alle kosten die komen met de aanschaf/het eigendom van een product of dienst. Bijvoorbeeld als het gaat om het aanschaffen van een machine omvat dit naast de aankoopprijs ook het onderhoud en alle materialen en diensten (denk bijv. aan software updates) die nodig zijn om de machine in produktie te houden, gedurende de levenscyclus van de machine. Kortom, aanschafprijs plus vaste- en variabele kosten gedurende de levenscyclus van een product of dienst. De TCO geeft dus een veel accurater beeld van de werkelijke kosten van een investering. Hierdoor kunnen betere beslissingen worden genomen bij de product/dienstkeuze. Het optimaliseren van TCO leidt daarom tot blijvende kostenbesparingen op de langere termijn en betere beslissingen voor het bedrijf.

TCO en het milieu

Een TCO-analyse zal helpen kostenbesparingen te identificeren en de financiële prestaties te verbeteren. In geval van een bredere definitie van TCO, waarbij de kosten voor het milieu ook worden meegenomen, kan met een TCO berekening prioriteit gegeven worden aan verlaging van de kosten voor het milieu door het gebruik van zuiniger en milieuvriendelijke producten. Al met al stelt TCO bedrijven in staat weloverwogen beslissingen te nemen die zowel financieel als ecologisch gunstig zijn. Dit alles zorgt uiteindelijk voor kostenbesparingen op lange termijn en het vermindert het milieueffect door minder afval en minder gebruik van externe hulpbronnen.

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

Relatie tussen TCO en kwaliteit en duurzaamheid van producten

Total Cost of Ownership (TCO) is een essentiële factor voor productkwaliteit en duurzaamheid. De TCO inzetten bij het nemen van een aankoopbeslissing zal leiden tot betere keuzes met een hogere kwaliteit en duurzaamheid. Een lagere aankoopprijs kan gepaard gaan met hogere onderhoudskosten, terwijl een hogere aankoopprijs een lagere TCO kan bieden dankzij de betere kwaliteit en betrouwbaarheid. Bij een goedkoper product komen vaak extra (vooraf onzichtbare) kosten kijken. Rekening houden met de TCO helpt dus bij duurzame, hoogwaardige producten die minder vaak gerepareerd of vervangen hoeven te worden.

Voorbeelden van TCO

Praktische voorbeelden van TCO-berekeningen voor verschillende producten
Voorbeelden van TCO zijn de berekeningen van de totale eigendomskosten voor verschillende producten gedurende hun levensduur of complete levenscyclus. Hieronder zijn enkele voorbeelden gegeven.

  • Auto’s: De totale eigendomskosten van een auto in kwestie omvatten meer dan alleen de initiële aankoopprijs. De brandstof-, onderhouds-, verzekerings- en reparatiekosten moeten ook meegenomen worden om een totaalbeeld te krijgen.
  • Computers: De totale eigendomskosten van een computer houden rekening met de aankoopprijs, de onderhoudskosten, het energieverbruik en de operationele kosten gedurende de levensduur.
  • Gebouwen: De TCO van een gebouw houdt niet alleen rekening met de bouwkosten, maar daarnaast ook met de kosten voor energie, onderhoud en reparaties gedurende de zo gezegde levensduur.
  • Software: Wanneer je de totale eigendomskosten TCO voor een softwareoplossing overweegt, moet je rekening houden met de aankoopprijs. Daarnaast zal de berekening samen met alle bijbehorende kosten voor opleiding, implementatie, onderhoud, upgrades en licenties gedurende de levensduur gedaan worden.
  • Telefoons: De TCO van telefoons omvatten de aankoopprijs en de kosten voor reparaties, upgrades en accessoires gedurende de levensduur.

Dit zijn enkele eenvoudige voorbeelden om het beeld rondom TCO te verduidelijken. Het opnemen van Total Cost of Ownership (TCO)-berekeningen in product- en aankoopbeslissingen kan bedrijven helpen kostenbesparende mogelijkheden te identificeren, wat resulteert in het verlagen van kosten op de lange termijn.

Banner Project Procurement in the Machine Building Sector

Free whitepaper

Project Procurement in the Machine Building Sector
Whitepaper: Project Purchasing in Machinebuilding

De rol van TCO in de IT-industrie

TCO kan in de IT-industrie en belangrijke rol spelen. In deze industrie worden systemen en technologieën voortdurend ontwikkeld en daarom moeten bedrijven investeren in de nieuwste hardware en software om concurrerend te blijven. De IT-afdelingen moeten niet alleen rekening houden met de aankoopkosten van een systeem maar alle kosten die in verband staan met het gebruik van apparatuur worden meegenomen. Verder kan ook het kiezen van een systeem met lagere TCO de downtime verminderen, de effectiviteit verbeteren en de efficiëntie verhogen. TCO-analyses kunnen IT-afdelingen helpen bij het nemen van de juiste aankoopbeslissingen en het optimaliseren van hun plannen op de lange termijn. Al met al kan TCO gezien worden als een belangrijke factor voor de IT-industrie. In deze industrie veranderen technologieën voortdurend en bedrijven moeten daarom zoals gezegd investeren in de nieuwste hardware en software om concurrentie voor te blijven.

Vind een inkoper via xentys

Bij xentys, uw ervaren inkoop recruitment bureau, helpen wij u graag met het vinden van de juiste professional voor uw inkoopteam. Stuur vandaag nog een bericht en versterk uw inkoopafdeling.

Hoe de TCO-benadering zorgt voor betere aankoopbeslissingen

Het gebruik van TCO geeft inzicht in de totale kosten gedurende de levensduur van een product of dienst. Als bedrijf of inkoper kun je TCO-berekeningen gebruiken om een nauwkeurig beeld te krijgen van de lange termijn kosten in termen van geld en milieu. Door de inzet van deze maatstaven kunnen verborgen kosten ook worden geïdentificeerd en helpt het bij het nemen van weloverwogen aankoopbeslissingen. Kortom, TCO is in onze ogen een zeer nuttig instrument om binnen innovatieve bedrijven in te zetten.

Nieuws

Wat is een freight forwarder
Inkoop Kennis

Wat is een freight forwarder?

Een freight forwarder, ook wel expediteur genoemd, is een essentiële schakel in de logistieke keten. Deze partij organiseert en coördineert het transport van de goederen van de ene locatie naar de andere. In dit kader moeten de benodigde transportmiddelen, zoals vrachtwagens, schepen of vliegtuigen, worden geregeld en de benodigde douaneformaliteiten

Lees verder >
Wat is strategische inkoopplanning?
Strategische Inkoop

Wat is strategische inkoopplanning?

Strategische inkoopplanning is een essentieel onderdeel van het inkoopproces binnen bedrijven. Het richt zich op het ontwikkelen van een plan om producten en diensten zo efficiënt en kosteneffectief mogelijk in te kopen, waarbij gelet wordt op de lange-termijndoelen en de overkoepelende bedrijfsstrategie. Een strategisch inkoopplan helpt bedrijven om betere relaties

Lees verder >
Wat zijn de drie strategische inkoopstrategieën
Strategische Inkoop

Wat zijn de drie strategische inkoopstrategieën?

In de inkoopwereld zijn er drie belangrijke inkoopstrategieën waarmee bedrijven hun inkoopprocessen kunnen optimaliseren en concurrentievoordelen kunnen behalen. Deze strategieën zijn essentieel voor het beheersen van kosten, het minimaliseren van de risico’s en het ontwikkelen van langdurige relaties met leveranciers. Deze drie strategieën zijn: strategische inkoop, tactische inkoop en operationele

Lees verder >
Wat is een inkoopstrategie
Inkoop Kennis

Wat is een inkoopstrategie?

Een inkoopstrategie is een plan dat organisaties gebruiken om hun inkoopprocessen te optimaliseren. Het doel van een inkoopstrategie is om goederen en diensten van de juiste kwaliteit, tegen de beste prijs en op het juiste moment te verkrijgen. Dit omvat het selecteren van de juiste leveranciers, onderhandelen over gunstige voorwaarden

Lees verder >
Scroll naar boven