img-2
/ Strategische Inkoop / Wat is strategische inkoopplanning?

Wat is strategische inkoopplanning?

Inhoudsopgave

Strategische inkoopplanning is een essentieel onderdeel van het inkoopproces binnen bedrijven. Het richt zich op het ontwikkelen van een plan om producten en diensten zo efficiënt en kosteneffectief mogelijk in te kopen, waarbij gelet wordt op de lange-termijndoelen en de overkoepelende bedrijfsstrategie. Een strategisch inkoopplan helpt bedrijven om betere relaties met leveranciers op te bouwen, hun kosten te verlagen en de prestaties van de toeleveringsketen te optimaliseren. Dit vereist dat de behoeften worden geanalyseerd, dat er betrouwbare leveranciers worden geselecteerd en dat er op gunstige voorwaarden wordt ingekocht. Ook moet ervoor worden gezorgd dat een bedrijf altijd tijdig beschikt over de benodigde goederen en diensten en dat overtollige voorraad en extra kosten worden vermeden.
Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

Eerste onderdeel van strategische inkoopplanning: behoeftenanalyse

Een effectieve strategische inkoopplanning begint met een grondige analyse van de behoeften van een bedrijf. Dit betekent dat er wordt vastgesteld wat de benodigde producten en diensten zijn en hoeveel daarvan nodig zijn. Ook moet worden bepaald binnen welke periodes die moeten worden geleverd. Als inkopers een goed inzicht hebben in de dynamische behoeften van een bedrijf, kunnen zij beter plannen en het ontstaan van overtollige voorraad voorkomen, zodat er geen ‘dood geld’ vastzit in niet-verkochte goederen.

Tweede onderdeel: selectie van betrouwbare leveranciers

Het tweede belangrijke onderdeel bestaat uit het selecteren van de juiste leveranciers. Bedrijven moeten potentiële leveranciers beoordelen op hun betrouwbaarheid, hun financiële stabiliteit en hun vermogen om aan de specifieke behoeften te voldoen. In dit kader moeten ook de prestaties van bestaande leveranciers worden beoordeeld. Betrouwbare leveranciers zijn leveranciers die zorgen voor een consistente levering van goederen en diensten van hoge kwaliteit, waardoor de algehele prestatie van de toeleveringsketen verbetert.

Onderhandelen over voorwaarden en prijzen

Het derde belangrijke onderdeel van strategische inkoopplanning is het onderhandelen met leveranciers over gunstige voorwaarden en prijzen. Dit vereist een gedegen analyse van de markt en van de kostenstructuur van leveranciers. Door duidelijke afspraken te maken over levertijden, betalingsvoorwaarden en kwaliteitsnormen kunnen bedrijven de kosten verlagen en de operationele efficiëntie verbeteren. Dit is ook bevorderlijk voor het opbouwen van sterke relaties met leveranciers, wat op de lange termijn voordelen oplevert.

Integratie van duurzaamheid in het inkoopproces

Duurzame inkoop wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Bij strategische inkoopplanning kun je niet meer om de ecologische voetafdruk van de ingekochte producten en diensten heen. Dit houdt in dat er leveranciers worden geselecteerd die milieuvriendelijk werken en producten aanbieden die voldoen aan hoge duurzaamheidsnormen. Door duurzaamheid te integreren in het inkoopproces, kunnen bedrijven hun milieu-impact verminderen. Ook kunnen zij op die manier hun reputatie verbeteren en voldoen aan de verwachtingen van klanten en stakeholders.

Banner Project Procurement in the Machine Building Sector

Free whitepaper

Project Procurement in the Machine Building Sector
Whitepaper: Project Purchasing in Machinebuilding

Monitoring en evaluatie van de inkoopprestaties

Het continu monitoren en evalueren van de inkoopprestaties is essentieel voor een succesvolle strategische inkoopplanning. Bedrijven moeten de prestaties van leveranciers beoordelen en goed kijken op welke gebieden misschien nog verbetering mogelijk is. Door middel van regelmatige evaluaties kunnen bedrijven hun inkoopstrategieën aanpassen en optimaliseren om aan de veranderende behoeften en marktomstandigheden te voldoen. Een ander voordeel van regelmatige evaluaties is dat mogelijke risico’s kunnen worden geïdentificeerd en dat er maatregelen kunnen worden genomen om die te mitigeren.

Operationele en tactische inkoop

Een goed inkoopplan bestrijkt ook de operationele en tactische inkoop. Operationele inkoop richt zich op de dagelijkse inkoopactiviteiten, zoals het plaatsen van orders en het beheren van voorraadniveaus. Tactische inkoop is daarentegen gericht op het plannen en coördineren van de inkoopactiviteiten op de middellange termijn. In dit kader worden specifieke acties ondernomen om de strategische doelen van een bedrijf te bereiken. Beide niveaus van inkoop zijn belangrijk met het oog op het realiseren van een soepel werkende en efficiënte toeleveringsketen.

Vind een inkoper via xentys

Bij xentys, uw ervaren inkoop recruitment bureau, helpen wij u graag met het vinden van de juiste professional voor uw inkoopteam. Stuur vandaag nog een bericht en versterk uw inkoopafdeling.

Carrièrekansen op het gebied van strategische inkoop

Bij Xentys vind je veel vacatures waarin strategische inkoop een belangrijke rol speelt. Dus als jij passie hebt voor inkoop, supply chain management en leveranciersbeheer, solliciteer dan op een van onze functies en til je carrière naar een hoger niveau.

Bij Xentys begrijpen we de complexiteit en de kritieke rol van het inkoopproces als geen ander. Wij zijn al sinds 2010 gespecialiseerd in recruitment voor inkoop en supply chain functies in de industrie, de offshore en de bouw. Wij hebben diepgaande kennis van en ervaring in deze disciplines en de betreffende arbeidsmarkten en werken voor grote opdrachtgevers. Bij ons vind je dan ook interessante inkoopvacatures met salarissen vanaf EUR 60.000. Per maand komen er soms wel 5-10 nieuwe functies bij. Tenslotte vind je bij ons ook exclusieve functies die niet op een job board te vinden zijn.

Wij zijn voortdurend op zoek naar getalenteerde professionals voor onze vacatures en voor opname in onze database met inkoopspecialisten. Ben je nieuwsgierig geworden, check dan onze vacaturepagina of neem contact met ons op. Wij hopen snel van je te horen!

Nieuws

Wat is de betekenis van SKU?
Inkoop Kennis

Wat is de betekenis van SKU?

Een SKU, oftewel Stock Keeping Unit, is een unieke code die wordt gebruikt om een specifiek product dat op voorraad is, te identificeren. Deze alfanumerieke code is onmisbaar voor voorraadbeheer en logistieke operaties, omdat producten hiermee kunnen worden gevolgd en beheerd. SKU’s kunnen informatie bevatten over de eigenschappen van een

Lees verder >
Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?
Inkoop Kennis

Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?

De 80/20-regel, ook wel bekend als het Pareto-principe, is een economische regel die stelt dat 80% van alle resultaten voortkomt uit 20% van alle inspanningen. Deze regel werd voor het eerst geïntroduceerd door de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto, die ontdekte dat 80% van het land in Italië in handen was

Lees verder >
Wat betekent 3PL & 4 PL?
Inkoop Kennis

Wat betekent 3PL & 4 PL?

De termen 3PL (Third-Party Logistics) en 4PL (Fourth-Party Logistics) spelen vandaag de dag een belangrijke rol in supply chain management. Maar wat betekenen die termen precies? 3PL verwijst naar een logistieke dienstverlener die specifieke logistieke functies, zoals transport, opslag en distributie, uitbesteedt aan een externe partij. Deze dienstverleners verzorgen essentiële

Lees verder >
Wat is een freight forwarder
Inkoop Kennis

Wat is een freight forwarder?

Een freight forwarder, ook wel expediteur genoemd, is een essentiële schakel in de logistieke keten. Deze partij organiseert en coördineert het transport van de goederen van de ene locatie naar de andere. In dit kader moeten de benodigde transportmiddelen, zoals vrachtwagens, schepen of vliegtuigen, worden geregeld en de benodigde

Lees verder >
Scroll naar boven