/ Inkoop Kennis / Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?

Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?

Inhoudsopgave

De 80/20-regel, ook wel bekend als het Pareto-principe, is een economische regel die stelt dat 80% van alle resultaten voortkomt uit 20% van alle inspanningen. Deze regel werd voor het eerst geïntroduceerd door de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto, die ontdekte dat 80% van het land in Italië in handen was van slechts 20% van de bevolking. Later werd deze observatie breder toegepast in verschillende bedrijfscontexten, onder meer op het gebied van inkoop, klantbeheer en timemanagement. Het Pareto-principe benadrukt dat het belangrijk is om prioriteiten te stellen en te focussen op de activiteiten en klanten die de meeste impact hebben op het bedrijfsresultaat. Door deze regel toe te passen, kunnen bedrijven efficiënter werken en betere resultaten behalen, met minder inspanningen.

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

Toepassing van de 80/20-regel in bedrijfsprocessen

De kern van de 80/20-regel bestaat uit het identificeren van de cruciale 20% van de activiteiten die verantwoordelijk zijn voor 80% van de resultaten van een bedrijf. Vertaald naar de wereld van inkoop en leveranciersmanagement betekent dit dat een klein deel van de leveranciers of producten de meeste waarde genereert voor je bedrijf. Door dit deel te identificeren en optimaliseren, en vervolgens de juiste prioriteiten te stellen, kunnen er grote voordelen worden behaald.

De invloed van het Pareto-principe op inkoopstrategieën

Bij inkoopstrategieën wordt het Pareto-principe vaak gebruikt om te bepalen wie de belangrijkste leveranciers zijn. Deze leveranciers worden dan strategisch behandeld om een relatie op te bouwen die voor beide partijen voordelig is. Het resultaat is dat de leveranciers hierdoor betrouwbaarder worden en dat de supply chain soepeler gaat functioneren. Door te focussen op deze strategische leveranciers, kunnen bedrijven kosten verlagen, de leveringsbetrouwbaarheid verhogen en de kwaliteit van hun inkoopprocessen verbeteren.

Banner Project Procurement in the Machine Building Sector

Free whitepaper

Project Procurement in the Machine Building Sector
Whitepaper: Project Purchasing in Machinebuilding

Efficiëntie als het gaat om tijdsbesteding en inspanningen

De 80/20-regel is niet alleen toepasbaar op materiële zaken, maar ook op tijd en inspanning. Time-managementexperts, zoals Joseph Juran, hebben benadrukt dat het cruciaal is om vast te stellen welke taken de grootste impact hebben op de productiviteit. Door deze taken met prioriteit uit te voeren, kunnen professionals hun tijd efficiënter gebruiken en betere resultaten behalen met minder stress. Vertaald naar de context van timemanagement betekent de 80/20-regel dus dat 80% van de productieve output afkomstig is van 20% van de tijdsbesteding.

Voorbeelden uit de praktijk op andere gebieden dan inkoop

De 80/20-regel werkt ook op veel andere gebieden. Hieronder bespreken wij een aantal voorbeelden.

  • Bij marketingstrategieën wordt de 80/20-regel gebruikt om de meest effectieve campagnes en kanalen te identificeren. Vaak blijkt een klein deel van de marketinginspanningen verantwoordelijk te zijn voor het grootste deel van de verkopen en klantbetrokkenheid. Door deze inzichten te gebruiken, kunnen marketingteams hun budgetten optimaliseren en het rendement van hun campagnes maximaliseren.
  • Buiten de zakenwereld is de 80/20-regel ook toepasbaar, bijvoorbeeld bij persoonlijke gezondheidskeuzes. Door 20% van alle goede gewoontes over te nemen, zoals regelmatige beweging en een gebalanceerd dieet, kunnen mensen 80% van de voordelen van een gezonde levensstijl behalen. Dit concept benadrukt dat je niet perfect hoeft te zijn, maar dat je met kleine, maar waardevolle inspanningen grote resultaten kunt behalen.
  • Het Pareto-principe is ook breed toepasbaar op de werkvloer in het algemeen. Wanneer werknemers zich richten op de taken die de meeste waarde toevoegen en zich niet verliezen in minder belangrijke activiteiten, neemt de productiviteit toe en wordt de balans tussen werk en privé beter. Het Pareto-principe helpt bedrijven en individuen om hun doelen te bereiken door middel van gerichte en efficiënte inspanningen.

Vind een inkoper via xentys

Bij xentys, uw ervaren inkoop recruitment bureau, helpen wij u graag met het vinden van de juiste professional voor uw inkoopteam. Stuur vandaag nog een bericht en versterk uw inkoopafdeling.

Til je inkoopcarrière naar een hoger niveau met Xentys

Met de 80/20-regel, die wij bij Xentys natuurlijk zelf ook toepassen, is iedere ervaren inkoper ongetwijfeld bekend. Ben jij inkoper en op zoek naar een nieuwe carrièreuitdaging op het gebied van inkoop, check dan onze vacaturepagina. Wij zijn een recruitmentbureau voor technische inkoopfuncties en hebben altijd interessante functies met salarissen vanaf EUR 60.000 en andere aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden die je carrière een boost kunnen geven. Bij ons vind je vacatures voor zowel vaste als interim posities en elke maand komen er nieuwe functies bij. Voor sommige daarvan bemiddelen wij exclusief, dat wil zeggen dat je ze niet ergens anders op een job board kunt vinden. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe topprofessionals, dus wij horen graag van je!

Nieuws

Wat is de betekenis van SKU?
Inkoop Kennis

Wat is de betekenis van SKU?

Een SKU, oftewel Stock Keeping Unit, is een unieke code die wordt gebruikt om een specifiek product dat op voorraad is, te identificeren. Deze alfanumerieke code is onmisbaar voor voorraadbeheer en logistieke operaties, omdat producten hiermee kunnen worden gevolgd en beheerd. SKU’s kunnen informatie bevatten over de eigenschappen van een

Lees verder >
Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?
Inkoop Kennis

Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?

De 80/20-regel, ook wel bekend als het Pareto-principe, is een economische regel die stelt dat 80% van alle resultaten voortkomt uit 20% van alle inspanningen. Deze regel werd voor het eerst geïntroduceerd door de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto, die ontdekte dat 80% van het land in Italië in handen was

Lees verder >
Wat betekent 3PL & 4 PL?
Inkoop Kennis

Wat betekent 3PL & 4 PL?

De termen 3PL (Third-Party Logistics) en 4PL (Fourth-Party Logistics) spelen vandaag de dag een belangrijke rol in supply chain management. Maar wat betekenen die termen precies? 3PL verwijst naar een logistieke dienstverlener die specifieke logistieke functies, zoals transport, opslag en distributie, uitbesteedt aan een externe partij. Deze dienstverleners verzorgen essentiële

Lees verder >
Wat is een freight forwarder
Inkoop Kennis

Wat is een freight forwarder?

Een freight forwarder, ook wel expediteur genoemd, is een essentiële schakel in de logistieke keten. Deze partij organiseert en coördineert het transport van de goederen van de ene locatie naar de andere. In dit kader moeten de benodigde transportmiddelen, zoals vrachtwagens, schepen of vliegtuigen, worden geregeld en de benodigde

Lees verder >
Scroll naar boven