img-2
/ Inkoop Kennis / Wat betekent Pareto?

Wat betekent Pareto?

Inhoudsopgave

De naam Pareto verwijst naar Vilfredo Pareto, een Italiaanse econoom die beroemd geworden is door het door hem geformuleerde 80/20-principe. Dit principe, ook wel bekend als het Pareto-principe, stelt dat in veel situaties 80% van de uitkomsten het resultaat is van 20% van de inspanningen. Het is een manier om prioriteiten te stellen en om te bepalen hoe tijd en middelen het meest effectief kunnen worden gebruikt. Door te focussen op de zaken waarmee het grootste resultaat kan worden behaald, kunnen organisaties en individuen efficiënter werken en beter presteren. In de context van inkoop en supply chain management kan het Pareto-principe helpen om vast te stellen welke leveranciers en producten de meeste invloed hebben op de winst en efficiëntie.

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

Het ontstaan van het Pareto-principe

Vilfredo Pareto observeerde aan het eind van de 19e eeuw dat 80% van het land in Italië in handen was van slechts 20% van de bevolking. Deze observatie leidde tot het formuleren van het Pareto-principe. Later werd dit principe door Joseph Juran, een managementdenker, toegepast op het gebied van kwaliteitsbeheer, waardoor het snel populair werd in verschillende bedrijfssectoren.

Toepassing van het Pareto-principe bij het inkoopproces

In de wereld van inkoop en supply chain management is het stellen van prioriteiten essentieel. Met behulp van het Pareto-principe kunnen inkopers bepalen aan welke leveranciers en producten de meeste aandacht moet worden besteed door een analyse uit te voeren. Met andere woorden: de juiste prioriteiten stellen. Uit de analyse zou zo maar eens kunnen blijken dat een bedrijf met ongeveer 20% van de leveranciers ongeveer 80% van de inkoopwaarde realiseert. Als het bedrijf deze belangrijke leveranciers vervolgens identificeert en hierop gaat sturen, kunnen de middelen efficiënter worden ingezet en risico’s worden verminderd.

Banner Project Procurement in the Machine Building Sector

Free whitepaper

Project Procurement in the Machine Building Sector
Whitepaper: Project Purchasing in Machinebuilding

Efficiëntie en productiviteit

Het Pareto-principe is niet alleen een hulpmiddel om prioriteiten te stellen, maar is ook inzetbaar als maatstaf voor efficiëntie. Door te focussen op de zaken die tot de meeste resultaten leiden, kunnen bedrijven hun productiviteit verhogen. De allocatie van middelen en tijd aan de activiteiten met de grootste impact zal ervoor zorgen dat er betere bedrijfsresultaten worden behaald. De 80/20-verhouding is niet heel strikt, maar kan variëren, afhankelijk van de situatie. Het idee erachter blijft altijd hetzelfde: een klein deel van de inspanningen leidt tot het grootste deel van de resultaten.

Optimalisatie van het productassortiment

Bedrijven kunnen het Pareto-principe ook toepassen op hun productassortiment. Als na een grondige analyse blijkt dat slechts een klein deel van hun producten verantwoordelijk is voor het grootste deel van hun omzet, kunnen zij die producten optimaliseren en promoten. Ook kunnen de minder winstgevende producten eventueel uit het assortiment worden gehaald of worden aangepast om beter aan de marktvraag te voldoen. Hierdoor zal de winstgevendheid toenemen.

Wij geven nog een aantal voorbeelden van andere gebieden waar het principe kan worden toegepast. Het eerste voorbeeld is productiefouten. Het is heel goed mogelijk dat 80% van de productiefouten afkomstig is van slechts 20% van de productieprocessen. Door vooral op de verbetering van deze processen te focussen, kan een bedrijf de productkwaliteit aanzienlijk verhogen en de kosten van defecte producten verminderen. En ook voor klachten werkt het Pareto-principe: wanneer 80% van de klachten wordt ingediend door slechts 20% van de klanten, kunnen er gerichte maatregelen worden genomen om de klanttevredenheid te verhogen en de klantloyaliteit te versterken.

Vind een inkoper via xentys

Bij xentys, uw ervaren inkoop recruitment bureau, helpen wij u graag met het vinden van de juiste professional voor uw inkoopteam. Stuur vandaag nog een bericht en versterk uw inkoopafdeling.

Zet een nieuwe stap in je inkoopcarrière

Als inkoper ben je ongetwijfeld goed bekend met het Pareto-principe. De waardevolle inzichten die hieruit voortvloeien zijn direct toepasbaar bij inkoop en supply chain management. Veel bedrijven willen graag op basis van dit principe strategieën ontwikkelen die niet alleen hun efficiëntie, maar ook hun winstgevendheid vergroten. Xentys, een recruitmentbureau voor inkoopfuncties, is daarom altijd op zoek naar gedreven professionals die hun kennis op dit gebied willen inbrengen bij onze opdrachtgevers.

Wij hebben een groot aantal interessante inkoopvacatures met salarissen vanaf EUR 60.000 en andere aantrekkelijke voorwaarden. Elke maand komen er nieuwe leuke functies bij. Onze inkoopvacatures zijn dan ook een perfecte gelegenheid om je carrière te vervolgen met een nieuwe baan in de dynamische en uitdagende omgeving van inkoop en supply chain management.

Check de vacatures op onze site en neem bij vragen gerust contact met ons op. Wij hopen snel van je te horen!

Nieuws

Wat is de betekenis van SKU?
Inkoop Kennis

Wat is de betekenis van SKU?

Een SKU, oftewel Stock Keeping Unit, is een unieke code die wordt gebruikt om een specifiek product dat op voorraad is, te identificeren. Deze alfanumerieke code is onmisbaar voor voorraadbeheer en logistieke operaties, omdat producten hiermee kunnen worden gevolgd en beheerd. SKU’s kunnen informatie bevatten over de eigenschappen van een

Lees verder >
Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?
Inkoop Kennis

Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?

De 80/20-regel, ook wel bekend als het Pareto-principe, is een economische regel die stelt dat 80% van alle resultaten voortkomt uit 20% van alle inspanningen. Deze regel werd voor het eerst geïntroduceerd door de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto, die ontdekte dat 80% van het land in Italië in handen was

Lees verder >
Wat betekent 3PL & 4 PL?
Inkoop Kennis

Wat betekent 3PL & 4 PL?

De termen 3PL (Third-Party Logistics) en 4PL (Fourth-Party Logistics) spelen vandaag de dag een belangrijke rol in supply chain management. Maar wat betekenen die termen precies? 3PL verwijst naar een logistieke dienstverlener die specifieke logistieke functies, zoals transport, opslag en distributie, uitbesteedt aan een externe partij. Deze dienstverleners verzorgen essentiële

Lees verder >
Wat is een freight forwarder
Inkoop Kennis

Wat is een freight forwarder?

Een freight forwarder, ook wel expediteur genoemd, is een essentiële schakel in de logistieke keten. Deze partij organiseert en coördineert het transport van de goederen van de ene locatie naar de andere. In dit kader moeten de benodigde transportmiddelen, zoals vrachtwagens, schepen of vliegtuigen, worden geregeld en de benodigde

Lees verder >
Scroll naar boven