PNG_NEW_LOGO_BLUE_XENTYS
Interview

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Wees jezelf en begrijp het belang van authenticiteit. Je maakt het verschil niet door te praten (laat staan door op te scheppen) maar

 • Wees jezelf en begrijp het belang van authenticiteit.
 • Je maakt het verschil niet door te praten (laat staan door op te scheppen) maar door intelligente en relevante vragen te stellen.
 • Je basishouding is beleefd, respectvol, vriendelijk en besluitvaardig.
 • De ontmoeting moet gericht zijn op het uitwisselen van informatie, het moet een dialoog zijn (dia =2, logue = spreken) dus 2 partijen die communiceren. Communiceren betekent voor jou vooral: intelligente, relevante vragen stellen en goed luisteren.
Lowering Total Cost of Ownership (TCO) Using the Kraljic Matrix Whitepaper

FREE WHITEPAPER

Lowering Total Cost of Ownership (TCO) Using the Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix

Bereid je voor

Onderzoek het bedrijf, de functieomschrijving en de personen met wie je het gesprek gaat voeren. Gebruik LinkedIn, Google en eventuele persoonlijke connecties voor inzichten.
Bereid vragen voor: Ontwikkel een lijst met open, relevante vragen (vragen die beginnen met waarom, wat, wanneer, hoe, etc.). Zo krijg je meer informatie tijdens het gesprek

De dag ervoor

Goede vibe: onderneem de avond voor het gesprek een activiteit die je helpt om in een goede stemming te komen (zoals sporten, dansen, lezen).
Een goede vibe betekent dat je een glimlach hebt “achter je navel” (in je hele systeem) in plaats van op je gezicht (dat je kunt aanzetten door wat spieren aan te brengen).

Dag van het sollicitatiegesprek

 • Punctualiteit: Kom op tijd met alle benodigde materialen.
 • Eerste indrukken: Behandel iedereen die je ontmoet, inclusief het receptiepersoneel, met respect omdat ze het resultaat van het gesprek kunnen beïnvloeden.
 • Eerste interactie: Maak een praatje om een band op te bouwen met de interviewers en bespreek neutrale onderwerpen zoals het weer, het kantoorgebouw of het verkeer.
Banner Project Procurement in the Machine Building Sector

Free whitepaper

Project Procurement in the Machine Building Sector
Whitepaper: Project Purchasing in Machinebuilding

Begin van het gesprek

 • Als je meer dan één persoon tegenover je hebt, geef dan aandacht aan elk van hen.
 • Bespreek hun achtergrond: Toon interesse en stel relevante vragen wanneer de interviewer de achtergrond van het bedrijf en zijn eigen achtergrond bespreekt.
 • Je achtergrond presenteren: Houd je persoonlijke achtergrondpresentatie kort en geef ruimte voor vervolgvragen
 • Controleer (open vraag) of je de input hebt gegeven die ze hoopten te krijgen of dat je nog aanvullende informatie wilt.

Betrekken bij vragen

Gebruik je voorbereide vragen om dieper in te gaan op de functie en de uitdagingen. Voel je niet verplicht om al je vragen te stellen. Als je een interessant onderwerp aansnijdt, duik er dan dieper in.
Laat je eigenschappen zien. Als je gevraagd wordt naar persoonlijke eigenschappen, geef dan beknopte voorbeelden (bv. “Ik werk gestructureerd”, geef dan ook een beknopt voorbeeld, bv. door te zeggen dat je je werk goed plant en structureert door een volledige 360graden analyse te maken van alle aspecten van de job en dan een plan te maken op basis van de analyse).

Einde van het interview

 • Interactieve afsluiting: Streef naar een gezamenlijke discussie, bv. discussiëren over en brainstormen over oplossingen voor werkgerelateerde problemen die tijdens het gesprek naar voren kwamen.
 • Positieve afsluiting: Spreek oprechte positieve feedback uit over het gesprek (een positieve houding zal je alleen maar goed doen). Het kan ook leiden tot een onmiddellijke en oprechte reactie van de interviewers.
 • Laatste vraag: Vraag wanneer je feedback op het gesprek kunt verwachten.

Vind een inkoper via xentys

Bij xentys, uw ervaren inkoop recruitment bureau, helpen wij u graag met het vinden van de juiste professional voor uw inkoopteam. Stuur vandaag nog een bericht en versterk uw inkoopafdeling.

Nieuws

Inkoop in 2024
Inkoop Kennis

Inkoop in 2024: Vijf Essentiële Strategieën voor Maximale Besparingen

In een wereld waar de inkoopsector zich sneller ontwikkelt dan ooit tevoren, staat xentys aan de voorhoede om professionals en organisaties in Nederland te ondersteunen bij deze transformatie. Geïnspireerd door het recente webinar “Rethinking Procurement: Capturing & Realizing Savings in 2024” van Simfoni, delen we vijf cruciale inzichten die niet

Lees verder >
Interview
Inkoop Kennis

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Wees jezelf en begrijp het belang van authenticiteit. Je maakt het verschil niet door te praten (laat staan door op te scheppen) maar Wees jezelf en begrijp het belang van authenticiteit. Je maakt het verschil niet door te praten (laat staan door op te scheppen) maar door intelligente en relevante

Lees verder >
Integratie van duurzamheid in Tactische Inkoopstrategien
Inkoop Kennis

Integratie van Duurzaamheid in Tactische Inkoopstrategieën

Duurzaamheid is niet langer slechts een buzzwoord, maar een noodzaak- voor moderne bedrijven. Een van de disciplines die daarbij een leidende rol hebben is inkoop. Maar hoe integreert men duurzaamheid in tactische inkoopstrategieën, met name met een focus op technische innovaties en strategische besluitvorming? Tactische inkoop: Een korte introductie Allereerst

Lees verder >
het inkoopproces
Inkoop Kennis

Het inkoopproces in 5 stappen

Als het gaat om het inkoopproces, is het ontwerpen en implementeren ervan van groot belang voor het succes van een organisatie. Een effectief inkoopproces stelt bedrijven in staat om betrouwbare leveranciers te vinden, kosten te verlagen en de operationele efficiëntie te verbeteren. In dit artikel zullen we de belangrijkste stappen

Lees verder >
Scroll naar boven