PNG_NEW_LOGO_BLUE_XENTYS
Interview

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Wees jezelf en begrijp het belang van authenticiteit. Je maakt het verschil niet door te praten (laat staan door op te scheppen) maar

  • Wees jezelf en begrijp het belang van authenticiteit.
  • Je maakt het verschil niet door te praten (laat staan door op te scheppen) maar door intelligente en relevante vragen te stellen.
  • Je basishouding is beleefd, respectvol, vriendelijk en besluitvaardig.
  • De ontmoeting moet gericht zijn op het uitwisselen van informatie, het moet een dialoog zijn (dia =2, logue = spreken) dus 2 partijen die communiceren. Communiceren betekent voor jou vooral: intelligente, relevante vragen stellen en goed luisteren.
Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

Bereid je voor

Onderzoek het bedrijf, de functieomschrijving en de personen met wie je het gesprek gaat voeren. Gebruik LinkedIn, Google en eventuele persoonlijke connecties voor inzichten.
Bereid vragen voor: Ontwikkel een lijst met open, relevante vragen (vragen die beginnen met waarom, wat, wanneer, hoe, etc.). Zo krijg je meer informatie tijdens het gesprek

De dag ervoor

Goede vibe: onderneem de avond voor het gesprek een activiteit die je helpt om in een goede stemming te komen (zoals sporten, dansen, lezen).
Een goede vibe betekent dat je een glimlach hebt “achter je navel” (in je hele systeem) in plaats van op je gezicht (dat je kunt aanzetten door wat spieren aan te brengen).

Dag van het sollicitatiegesprek

  • Punctualiteit: Kom op tijd met alle benodigde materialen.
  • Eerste indrukken: Behandel iedereen die je ontmoet, inclusief het receptiepersoneel, met respect omdat ze het resultaat van het gesprek kunnen beïnvloeden.
  • Eerste interactie: Maak een praatje om een band op te bouwen met de interviewers en bespreek neutrale onderwerpen zoals het weer, het kantoorgebouw of het verkeer.
Banner Project Procurement in the Machine Building Sector

Free whitepaper

Project Procurement in the Machine Building Sector
Whitepaper: Project Purchasing in Machinebuilding

Begin van het gesprek

  • Als je meer dan één persoon tegenover je hebt, geef dan aandacht aan elk van hen.
  • Bespreek hun achtergrond: Toon interesse en stel relevante vragen wanneer de interviewer de achtergrond van het bedrijf en zijn eigen achtergrond bespreekt.
  • Je achtergrond presenteren: Houd je persoonlijke achtergrondpresentatie kort en geef ruimte voor vervolgvragen
  • Controleer (open vraag) of je de input hebt gegeven die ze hoopten te krijgen of dat je nog aanvullende informatie wilt.

Betrekken bij vragen

Gebruik je voorbereide vragen om dieper in te gaan op de functie en de uitdagingen. Voel je niet verplicht om al je vragen te stellen. Als je een interessant onderwerp aansnijdt, duik er dan dieper in.
Laat je eigenschappen zien. Als je gevraagd wordt naar persoonlijke eigenschappen, geef dan beknopte voorbeelden (bv. “Ik werk gestructureerd”, geef dan ook een beknopt voorbeeld, bv. door te zeggen dat je je werk goed plant en structureert door een volledige 360graden analyse te maken van alle aspecten van de job en dan een plan te maken op basis van de analyse).

Einde van het interview

  • Interactieve afsluiting: Streef naar een gezamenlijke discussie, bv. discussiëren over en brainstormen over oplossingen voor werkgerelateerde problemen die tijdens het gesprek naar voren kwamen.
  • Positieve afsluiting: Spreek oprechte positieve feedback uit over het gesprek (een positieve houding zal je alleen maar goed doen). Het kan ook leiden tot een onmiddellijke en oprechte reactie van de interviewers.
  • Laatste vraag: Vraag wanneer je feedback op het gesprek kunt verwachten.

Vind een inkoper via xentys

Bij xentys, uw ervaren inkoop recruitment bureau, helpen wij u graag met het vinden van de juiste professional voor uw inkoopteam. Stuur vandaag nog een bericht en versterk uw inkoopafdeling.

Nieuws

Duurzame Inkoop
Inkoop Kennis

Duurzame Inkoop: Een Noodzaak voor de Nederlandse Markt

In de hedendaagse bedrijfswereld is duurzame inkoop veranderd van een ‘leuk om te hebben’ naar een absolute ‘must’. Dit concept, dat streeft naar het voldoen aan de behoeften van een onderneming voor goederen of diensten, terwijl tegelijkertijd de impact op het milieu wordt geminimaliseerd, is onmisbaar voor bedrijven die hun

Lees verder >
De toekomst in inkoop
Inkoop Kennis

De toekomst in inkoop: Waardecreatie in de Gehele Supply Chain

De afgelopen jaren hebben de onmisbare rol van inkoop in waardecreatie benadrukt. Terwijl we vooruitkijken naar de trends van 2024 en daarna, zien we dat inkoop een nog kritiekere bijdrage kan leveren. De wereld heeft tussen 2020 en 2023 aanzienlijke onrust ervaren: verstoringen in de toeleveringsketen, geopolitieke spanningen, technologische vooruitgang,

Lees verder >
Inkoop versus aankoop
Inkoop Kennis

Inkoop versus Aankoop: De Sleutelverschillen Uitgelegd

In de hedendaagse zakelijke omgeving is het essentieel om een duidelijk onderscheid te maken tussen inkoop en aankoop. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze twee verschillende financiële systemen met hun eigen doelstellingen en processen. Dit onderscheid begrijpen is cruciaal voor het succes van een bedrijf, vooral

Lees verder >
Inkoop in 2024
Inkoop Kennis

Inkoop in 2024: Vijf Essentiële Strategieën voor Maximale Besparingen

In een wereld waar de inkoopsector zich sneller ontwikkelt dan ooit tevoren, staat xentys aan de voorhoede om professionals en organisaties in Nederland te ondersteunen bij deze transformatie. Geïnspireerd door het recente webinar “Rethinking Procurement: Capturing & Realizing Savings in 2024” van Simfoni, delen we vijf cruciale inzichten die niet

Lees verder >
Scroll naar boven