PNG_NEW_LOGO_BLUE_XENTYS
Duurzame Inkoop

Duurzame Inkoop: Een Noodzaak voor de Nederlandse Markt

In de hedendaagse bedrijfswereld is duurzame inkoop veranderd van een ‘leuk om te hebben’ naar een absolute ‘must’. Dit concept, dat streeft naar het voldoen aan de behoeften van een onderneming voor goederen of diensten, terwijl tegelijkertijd de impact op het milieu wordt geminimaliseerd, is onmisbaar voor bedrijven die hun acceptatie bij huidige en toekomstige klanten willen verhogen. Maar hoe past dit binnen de Nederlandse markt en hoe kan Xentys hierbij ondersteunen?

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

De Voordelen van Duurzame Inkoop

Duurzame inkoop biedt bedrijven tal van voordelen, van het creëren van een grotere maatschappelijke impact tot het versterken van het bedrijfsimago en het vermijden van risico’s op het gebied van ethiek, wetgeving en merkimago. In Nederland, waar duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt, kunnen bedrijven die een actief kader voor duurzame inkoop implementeren, zich onderscheiden en beter inspelen op de veranderende consumentenvoorkeuren. Xentys, met zijn expertise in inkoop en supply chain management, kan Nederlandse bedrijven ondersteunen bij het ontwikkelen en implementeren van duurzame inkoopstrategieën die niet alleen kosten besparen maar ook bijdragen aan een positieve maatschappelijke impact. 

Drie Pijlers van Duurzame Inkoop

Duurzame inkoop rust op drie pijlers: economie, milieu en sociaal. Voor Nederlandse bedrijven betekent dit het rechtvaardigen van kosten vanaf het begin, het minimaliseren van de impact op het milieu en het naleven van lokale wetgeving, en het leveren van bijdragen aan sociale doelen binnen het kader van duurzame inkoop. Xentys helpt jou als bedrijf deze pijlers te integreren in jouw inkoopstrategieën, waardoor jullie niet alleen voldoen aan de wetgeving maar ook sociale verantwoordelijkheid nemen. Zie onze over ons pagina voor meer over onze benadering.

"Duurzaamheid en inkoop zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door slim en strategisch in te kopen, kunnen organisaties niet alleen financieel profiteren, maar ook bijdragen aan een betere wereld."

Banner Project Procurement in the Machine Building Sector

Free whitepaper

Project Procurement in the Machine Building Sector
Whitepaper: Project Purchasing in Machinebuilding

Best Practices en Uitdagingen

Het opbouwen van een duurzame inkooppraktijk vereist aandacht voor zowel externe als interne factoren. Nederlandse bedrijven moeten rekening houden met uitdagingen zoals kostenramingen en stakeholderbetrokkenheid. Xentys biedt begeleiding bij het evalueren van de huidige opzet, het creëren van een beleidskader, het verhogen van het bewustzijn en het optimaliseren van samenwerking. Door samen te werken met Xentys kunnen bedrijven deze uitdagingen overwinnen en een duurzame inkoopstrategie ontwikkelen die past bij hun unieke behoeften en doelen.

Duurzame Inkoopvereisten

Voor Nederlandse bedrijven worden duurzame inkoopvereisten steeds belangrijker. Leiderschap en betrokkenheid, stakeholderbetrokkenheid, een uitgebreid inkoopbeleid, leveranciersevaluatie en -monitoring, en training en bewustwordingsprogramma’s zijn essentieel. Xentys kan helpen bij het navigeren door deze vereisten en het opzetten van een duurzame inkooppraktijk die niet alleen voldoet aan de huidige normen maar ook voorbereid is op de toekomst.

Vind een inkoper via xentys

Bij xentys, uw ervaren inkoop recruitment bureau, helpen wij u graag met het vinden van de juiste professional voor uw inkoopteam. Stuur vandaag nog een bericht en versterk uw inkoopafdeling.

Inkoop en duurzaamheid bij xentys

Duurzame inkoop is niet alleen een trend maar een essentiële strategie voor Nederlandse bedrijven die willen floreren in een steeds veranderende markt. Met de hulp van Xentys kunnen bedrijven een duurzame inkoopstrategie ontwikkelen die niet alleen kosten bespaart en risico’s vermindert, maar ook bijdraagt aan langetermijngroei en een positieve maatschappelijke impact.

Nieuws

Duurzame Inkoop
Inkoop Kennis

Duurzame Inkoop: Een Noodzaak voor de Nederlandse Markt

In de hedendaagse bedrijfswereld is duurzame inkoop veranderd van een ‘leuk om te hebben’ naar een absolute ‘must’. Dit concept, dat streeft naar het voldoen aan de behoeften van een onderneming voor goederen of diensten, terwijl tegelijkertijd de impact op het milieu wordt geminimaliseerd, is onmisbaar voor bedrijven die hun

Lees verder >
De toekomst in inkoop
Inkoop Kennis

De toekomst in inkoop: Waardecreatie in de Gehele Supply Chain

De afgelopen jaren hebben de onmisbare rol van inkoop in waardecreatie benadrukt. Terwijl we vooruitkijken naar de trends van 2024 en daarna, zien we dat inkoop een nog kritiekere bijdrage kan leveren. De wereld heeft tussen 2020 en 2023 aanzienlijke onrust ervaren: verstoringen in de toeleveringsketen, geopolitieke spanningen, technologische vooruitgang,

Lees verder >
Inkoop versus aankoop
Inkoop Kennis

Inkoop versus Aankoop: De Sleutelverschillen Uitgelegd

In de hedendaagse zakelijke omgeving is het essentieel om een duidelijk onderscheid te maken tussen inkoop en aankoop. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze twee verschillende financiële systemen met hun eigen doelstellingen en processen. Dit onderscheid begrijpen is cruciaal voor het succes van een bedrijf, vooral

Lees verder >
Inkoop in 2024
Inkoop Kennis

Inkoop in 2024: Vijf Essentiële Strategieën voor Maximale Besparingen

In een wereld waar de inkoopsector zich sneller ontwikkelt dan ooit tevoren, staat xentys aan de voorhoede om professionals en organisaties in Nederland te ondersteunen bij deze transformatie. Geïnspireerd door het recente webinar “Rethinking Procurement: Capturing & Realizing Savings in 2024” van Simfoni, delen we vijf cruciale inzichten die niet

Lees verder >
Scroll naar boven