img-2
/ Inkoop Kennis / Duurzame Inkoop: Een Noodzaak voor de Nederlandse Markt

Duurzame Inkoop: Een Noodzaak voor de Nederlandse Markt

Inhoudsopgave

In de hedendaagse bedrijfswereld is duurzame inkoop veranderd van een ‘leuk om te hebben’ naar een absolute ‘must’. Dit concept, dat streeft naar het voldoen aan de behoeften van een onderneming voor goederen of diensten, terwijl tegelijkertijd de impact op het milieu wordt geminimaliseerd, is onmisbaar voor bedrijven die hun acceptatie bij huidige en toekomstige klanten willen verhogen. Maar hoe past dit binnen de Nederlandse markt en hoe kan Xentys hierbij ondersteunen?

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

De Voordelen van Duurzame Inkoop

Duurzame inkoop biedt bedrijven tal van voordelen, van het creëren van een grotere maatschappelijke impact tot het versterken van het bedrijfsimago en het vermijden van risico’s op het gebied van ethiek, wetgeving en merkimago. In Nederland, waar duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt, kunnen bedrijven die een actief kader voor duurzame inkoop implementeren, zich onderscheiden en beter inspelen op de veranderende consumentenvoorkeuren. Xentys, met zijn expertise in inkoop en supply chain management, kan Nederlandse bedrijven ondersteunen bij het ontwikkelen en implementeren van duurzame inkoopstrategieën die niet alleen kosten besparen maar ook bijdragen aan een positieve maatschappelijke impact. 

Drie Pijlers van Duurzame Inkoop

Duurzame inkoop rust op drie pijlers: economie, milieu en sociaal. Voor Nederlandse bedrijven betekent dit het rechtvaardigen van kosten vanaf het begin, het minimaliseren van de impact op het milieu en het naleven van lokale wetgeving, en het leveren van bijdragen aan sociale doelen binnen het kader van duurzame inkoop. Xentys helpt jou als bedrijf deze pijlers te integreren in jouw inkoopstrategieën, waardoor jullie niet alleen voldoen aan de wetgeving maar ook sociale verantwoordelijkheid nemen. Zie onze over ons pagina voor meer over onze benadering.

"Duurzaamheid en inkoop zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door slim en strategisch in te kopen, kunnen organisaties niet alleen financieel profiteren, maar ook bijdragen aan een betere wereld."

Banner Project Procurement in the Machine Building Sector

Free whitepaper

Project Procurement in the Machine Building Sector
Whitepaper: Project Purchasing in Machinebuilding

Best Practices en Uitdagingen

Het opbouwen van een duurzame inkooppraktijk vereist aandacht voor zowel externe als interne factoren. Nederlandse bedrijven moeten rekening houden met uitdagingen zoals kostenramingen en stakeholderbetrokkenheid. Xentys biedt begeleiding bij het evalueren van de huidige opzet, het creëren van een beleidskader, het verhogen van het bewustzijn en het optimaliseren van samenwerking. Door samen te werken met Xentys kunnen bedrijven deze uitdagingen overwinnen en een duurzame inkoopstrategie ontwikkelen die past bij hun unieke behoeften en doelen.

Duurzame Inkoopvereisten

Voor Nederlandse bedrijven worden duurzame inkoopvereisten steeds belangrijker. Leiderschap en betrokkenheid, stakeholderbetrokkenheid, een uitgebreid inkoopbeleid, leveranciersevaluatie en -monitoring, en training en bewustwordingsprogramma’s zijn essentieel. Xentys kan helpen bij het navigeren door deze vereisten en het opzetten van een duurzame inkooppraktijk die niet alleen voldoet aan de huidige normen maar ook voorbereid is op de toekomst.

Vind een inkoper via xentys

Bij xentys, uw ervaren inkoop recruitment bureau, helpen wij u graag met het vinden van de juiste professional voor uw inkoopteam. Stuur vandaag nog een bericht en versterk uw inkoopafdeling.

Inkoop en duurzaamheid bij xentys

Duurzame inkoop is niet alleen een trend maar een essentiële strategie voor Nederlandse bedrijven die willen floreren in een steeds veranderende markt. Met de hulp van Xentys kunnen bedrijven een duurzame inkoopstrategie ontwikkelen die niet alleen kosten bespaart en risico’s vermindert, maar ook bijdraagt aan langetermijngroei en een positieve maatschappelijke impact.

Nieuws

Wat is de betekenis van SKU?
Inkoop Kennis

Wat is de betekenis van SKU?

Een SKU, oftewel Stock Keeping Unit, is een unieke code die wordt gebruikt om een specifiek product dat op voorraad is, te identificeren. Deze alfanumerieke code is onmisbaar voor voorraadbeheer en logistieke operaties, omdat producten hiermee kunnen worden gevolgd en beheerd. SKU’s kunnen informatie bevatten over de eigenschappen van een

Lees verder >
Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?
Inkoop Kennis

Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?

De 80/20-regel, ook wel bekend als het Pareto-principe, is een economische regel die stelt dat 80% van alle resultaten voortkomt uit 20% van alle inspanningen. Deze regel werd voor het eerst geïntroduceerd door de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto, die ontdekte dat 80% van het land in Italië in handen was

Lees verder >
Wat betekent 3PL & 4 PL?
Inkoop Kennis

Wat betekent 3PL & 4 PL?

De termen 3PL (Third-Party Logistics) en 4PL (Fourth-Party Logistics) spelen vandaag de dag een belangrijke rol in supply chain management. Maar wat betekenen die termen precies? 3PL verwijst naar een logistieke dienstverlener die specifieke logistieke functies, zoals transport, opslag en distributie, uitbesteedt aan een externe partij. Deze dienstverleners verzorgen essentiële

Lees verder >
Wat is een freight forwarder
Inkoop Kennis

Wat is een freight forwarder?

Een freight forwarder, ook wel expediteur genoemd, is een essentiële schakel in de logistieke keten. Deze partij organiseert en coördineert het transport van de goederen van de ene locatie naar de andere. In dit kader moeten de benodigde transportmiddelen, zoals vrachtwagens, schepen of vliegtuigen, worden geregeld en de benodigde

Lees verder >
Scroll naar boven