/ Nieuws / Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Inhoudsopgave

CEO Maarten’s tips voor een succesvol sollicitatiegesprek 

Vijfentwintig jaar lang belt Maarten met iedere kandidaat om ze klaar te stomen en tips te geven voor hun sollicitatiegesprek. Wij waren benieuwd, hoe gaat zo’n telefoongesprek? Wat zijn dé tips die iedere sollicitant moet weten? Wij hebben ze hieronder voor jou op een rijtje gezet, zodat jij voorbereid je volgende gesprek ingaat. 

Uitgangspunten

  • Wees je authentieke zelf! Ga je een toneeltje spelen dan val je direct door de mand. 
  • Hieronder staan alleen maar tips, niks moet.
  • Je maakt de meeste impact door slimme (open) vragen te stellen.Niet door te vertellen hoe goed je bent (maar als ze naar jouw successen vragen leg je die natuurlijk wel op tafel, maar zonder te veel gepoeha)
  • Jouw doel van het gesprek is dat je begrijpt wat de situatie is waar je in terecht gaat komen, welke issues er spelen en hoe je die aan kunt gaan vliegen. Dat bereik je door veel te vragen (open vragen, die beginnen met wie, wat, waar, hoe, ..) 

Ter illustratie: streef (dit gebeurt in de praktijk dus nooit) naar een gesprek waar je aan het eind met jouw gesprekspartner voor het whiteboard staat met een stift in jouw handen en bespreekt hoe je de besproken issues gaat aanpakken

  • Een goede voorbereiding is essentieel.

Voorbereiding

  • Zorg voor een goede vibe: Doe de avond voor het gesprek datgene dat jou in een positieve stemming brengt, bijv. sporten, muziek luisteren of mediteren. Een positieve houding is cruciaal. Je goed voelen (een glimlach achter jouw navel, dus één die in jouw systeem zit) zit van binnen en straalt meer uit dan alleen een glimlach op je gezicht.
  • Functieinhoud: Lees de functieomschrijving grondig door en begrijp wat de belangrijkste verantwoordelijkheden en vereisten zijn. 
  • Bedrijf: Bezoek de website, lees recente nieuwsartikelen en blader door het jaarverslag. 
  • LinkedIn: Bekijk de LinkedIn-profielen van je interviewers. Dit kan je inzicht geven in hun achtergrond en interesses, wat nuttig kan zijn voor het maken van een persoonlijke connectie tijdens het gesprek.
  • Vragenlijst: Maak hierna een lijst met relevante vragen die je tijdens het gesprek wilt stellen. Focus op vragen zoals “Hoe”, “Wie”, “Wat” en “Waarom” om diepgaande informatie te verkrijgen. Neem deze vragenlijst ook fysiek mee naar het gesprek.
  • Successen en verantwoordelijkheden: Heb een beperkt aantal slides (PPT’s) paraat  met voorbeelden van jouw successen en/of verantwoordelijkheden en/of hoe jij in het zakelijk leven staat. Liefst met plaatjes, schema’s, grafieken. Gebruik deze alleen als het gesprek zich ervoor leent. 
  • Kledingkeuze: Kleed je professioneel, maar zorg ervoor dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt in wat je draagt. Het is beter om iets te formeel gekleed te zijn dan te casual.

Het gesprek

  • Wees op tijd : Zorg ervoor dat je op tijd bent (10 minuten van tevoren) en wees beleefd tegen iedereen die je ontmoet, van de receptionist tot je interviewer. Je weet nooit wie er invloed kan hebben op de uitkomst. 
  • Actieve houding: Zit actief en alert, met een open lichaamshouding. Vermijd gekruiste armen en leun licht naar voren. Zo toon je interesse in de ander en kom je energiek over..
  • Interactie: Betrek alle interviewers in het gesprek als je met meerdere mensen spreekt. Begin met een lichte conversatie (koetjes, kalfjes) om spanning in het gesprek te vermijden en schakel vervolgens naar het formele deel van het gesprek. Toon interesse en stel relevante vragen wanneer de interviewer de achtergrond van het bedrijf en zijn eigen achtergrond bespreekt.
  • Luisteren en vragen stellen: Het gesprek is een dialoog. Luister meer dan dat je praat en stel open vragen (die beginnen met wie, wat, hoe, etc.) om te begrijpen wat de interviewer zoekt en nodig heeft. Wees beleefd, viendelijk en respectvol, toon ook daadkracht (wanneer nodig) en voeg een vleugje humor toe. 
  • Case vragen: Als je een case voorgeschoteld krijgt, begin dan niet direct met antwoorden, maar stel open vragen om meer informatie te verkrijgen en neem de interviewer mee in je denkproces. Het geeft je ook tijd om na te denken. En, kom liefst met meerdere oplossingen. Dit toont creativiteit, ervaring en probleemoplossend vermogen. 
Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

Afsluiting 

  • Positieve eindnoot: Blij met hoe het gesprek is verlopen? Laat dit dan merken! Dit kan een goede indruk achterlaten en je kunt direct feedback vergaren door hun reactie te analyseren.
  • Feedback : Vraag naar de termijn waarbinnen je feedback kunt verwachten. Dit laat zien dat je proactief en niet afwachtend bent en het is fijn voor jezelf om te weten wanneer je iets hoort. 

Praktische Tips 

  • Antwoorden Formuleren: Beantwoord vragen kort en krachtig, wees authentiek en gebruik voorbeelden uit je eigen ervaring. Vermijd te theoretische antwoorden.
  • Omgaan met Zenuwen: waarschijnlijk heb je door de activiteit de avond tevoren geen last meer van zenuwen maar zit je in een positieve flow. Weet dat als je nerveus bent, dit je absoluut geen goed gaat doen. Kortom, het is zinloos.
  • Salarisverwachtingen: Wees voorbereid om over salaris te praten. Weet dat de andere partij vast al een salarisindicatie in gedachten heeft. Vraag daarom eerst naar de salarisbandbreedte en ook naar de secundaire voorwaarden, zoals pensioen, bonussen, vakantiedagen en wees daarna transparant over jouw verwachtingen. Die kunnen invloed hebben op je antwoord. 

Sollicitatiegesprekken op Afstand (digitaal)

  • Technologie: Videogesprekken worden steeds gebruikelijker. Zorg voor een professionele opzet: een stabiele internetverbinding, een nette achtergrond en vermijd achtergrondgeluiden. Bereid je voor alsof het een fysiek gesprek is
  • Afstemming: De chitchat is vaak korter bij digitale afspraken en het is ook lastiger om elkaar volledig te begrijpen. Het is daarom extra belangrijk om aanvullende vragen te stellen en te zorgen dat je goed begrepen wordt. Dit kan bijvoorbeeld door letterlijk te vragen, “heb ik op deze manier antwoord gegeven op je vraag?”.   
  • Zo, dat zijn heel wat tips. Je hoeft ze écht niet allemaal te volgen om een succesvol sollicitatiegesprek te hebben, maar hopelijk bieden ze je wat handige handvatten. Kies de tips die het beste bij jou passen en waar jij je goed bij voelt. Wees jezelf, blijf positief en toon oprechte interesse in zowel de functie als het bedrijf.

Veel succes!

Laatste publicaties

Scroll naar boven