CEO Maarten’s tips voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek
Het bespreken van de arbeidsvoorwaarden is een belangrijk en vaak wat uitdagend onderdeel van het sollicitatieproces. Dit artikel biedt handvatten om dit soepel en constructief te laten verlopen.
Uitgangspunten:
- Wees altijd positief en enthousiast
- Kijk niet alleen naar het salaris maar ook naar de andere aspecten van het aanbod, zoals inhoud van de functie, doorgroeimogelijkheden, opleidingen, vakantiedagen, bonusregeling, mobiliteitsregeling en pensioenregeling
Eerste stap: verwachtingen managen
Het is belangrijk om aan het begin van het sollicitatieproces een idee te hebben van de wederzijdse verwachtingen over de arbeidsvoorwaarden. Als die er nog niet zijn, vraag daar dan naar aan het begin van de procedure (zonder vervolgens onderhandelingen te starten) met de potentiële werkgever.
Soms worden salarisspecificaties en aanvullende arbeidsvoorwaarden zoals bonus, verlofdagen, pensioenregeling en vervoer al in de vacaturetekst genoemd of kan een bureau (zoals xentys) je hiervan voorzien. Zo weet je wat je kunt verwachten en of er een goede kans is er aan het eind van de procedure samen uit te komen. Een beleefde, open benadering werkt het beste: leg uit dat een indicatie van de arbeidsvoorwaarden je helpt om een goede afweging te maken.
Timing van het arbeidsvoorwaardengesprek
Wanneer de arbeidsvoorwaarden eenmaal bekend zijn, is het aan te raden om het gesprek hierover tot het einde van de sollicitatieprocedure uit te stellen. Start dit gesprek dus pas nadat de potentiële werkgever je een aanbod op schrift heeft gedaan. Vóór dat aanbod moet er namelijk eerst een goede match zijn op functie-inhoud, verwachtingen, cultuur en persoonlijke ‘klik’.
Wat is wel en niet onderhandelbaar
In veel gevallen zijn primaire arbeidsvoorwaarden in Nederland vastgelegd en niet flexibel. Zaken zoals verlofdagen, pensioenregeling en standaardregeling voor woon-werkverkeer zijn vaak bedrijfsbreed vastgelegd. Bepaalde aspecten van het aanbod zijn mogelijk nog bespreekbaar:
- Basissalaris: Het salaris is vaak de meest flexibele component.
- Leaseauto: Afhankelijk van de functie en het bedrijf kan hier soms over worden onderhandeld.
- Bonusregeling: Dit is soms, maar niet altijd, bespreekbaar, afhankelijk van de vacature/functie en het beleid van het bedrijf.
Respect en diplomatie
Het is van groot belang om het arbeidsvoorwaardengesprek op een respectvolle en beleefde manier aan te pakken om de kans op succes te maximaliseren: door een bescheiden, vriendelijke, maar ook voldoende daadkrachtige benadering, en door op een diplomatieke en sympathieke manier te communiceren, behoud je de goede sfeer en chemie tussen jou en het bedrijf. Dit zal zeker bijdragen aan een positieve werkrelatie als je aangenomen wordt.
Wie beslist over de arbeidsvoorwaarden?
Ga goed na welk mandaat diegene heeft met wie je de gesprekken voert. Soms heeft een HR-medewerker niet het mandaat om beslissingen te nemen over het salaris (buiten de standaard bandbreedte). Dit kan het proces vertragen. Daarom is het idealiter nuttig om in gesprek te raken met iemand die beslissingsbevoegdheid heeft, zoals de HR manager of de hiring manager. Dit is echter niet altijd mogelijk. xentys zal je helpen om bij de juiste persoon aan tafel te komen en je adviseren tijdens de gesprekken.
Afsluitende Tips
- Blijf realistisch over wat haalbaar is. Als er al een mooie bonus, leaseauto, of andere extra’s worden aangeboden, houd er dan rekening mee dat dit van invloed kan zijn op het basissalaris.
- Onderzoek van tevoren de normen voor vergelijkbare rollen in de sector. Dit geeft je een goed idee van wat een redelijk salaris is voor de functie waarvoor je solliciteert.
- Vraag eventueel om een pro-forma salarisstrook; dat geeft je goed inzicht in jouw bruto/netto salaris
- Blijf professioneel en vriendelijk. Zelfs als het antwoord niet naar wens is, kun je met een positieve houding een goede indruk achterlaten.
In de huidige arbeidsmarkt is het bespreekbaar maken van salaris en andere arbeidsvoorwaarden steeds gebruikelijker. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en dat je weet waar je op kunt letten, zodat je met vertrouwen het gesprek in gaat.