img-2
/ Inkoop Kennis / Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren

Met de Kraljic-matrix inkooprisico’s identificeren

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Inkoop speelt een grote rol in het succes van organisaties, met name in de technische sector. Het beheren van inkooprisico’s en het onderhouden van sterke leveranciersrelaties zijn essentiële aspecten van effectief inkoopmanagement.

Een waardevol hulpmiddel dat organisaties kunnen gebruiken om deze uitdagingen aan te pakken, is de Kraljic-matrix. Ontwikkeld door Peter Kraljic, biedt dit model inzicht in de inkoopportefeuille en helpt het bij het bepalen van de juiste inkoopstrategieën.

In dit artikel zullen we verkennen hoe de Kraljic-matrix kan helpen bij het identificeren van inkooprisico’s en het beheren van leveranciersrelaties.

Het belang van inkooprisico's en leveranciersrelaties

Inkooprisico’s kunnen aanzienlijke financiële impact hebben op een bedrijf. Prijsverhogingen, onbeschikbaarheid van producten en slechte service van leveranciers zijn slechts enkele voorbeelden van risico’s waarmee organisaties te maken kunnen krijgen. Daarom is het van vitaal belang voor organisaties om de juiste strategieën te ontwikkelen om deze risico’s te minimaliseren en tegelijkertijd sterke relaties met leveranciers op te bouwen.

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix​

FREE WHITEPAPER

Verlaag Total Cost of Ownership (TCO) met de Kraljic Matrix
Whitepaper: TCO-KraljicMatrix [NL]

De Kraljic-matrix: een bruikbaar model?

De Kraljic-matrix biedt een gestructureerd raamwerk om de inkoopportefeuille van een organisatie te analyseren. Het model maakt gebruik van twee dimensies: leveranciersrisico en impact op het bedrijfsresultaat. Door deze dimensies te combineren, kunnen inkoopcategorieën worden geclassificeerd in vier kwadranten: routineproducten, hefboomproducten, strategische producten en knelpuntproducten.

Beheer van Inkoopcategorieën met de Kraljic-matrix

De matrix fungeert als een waardevolle beheertool voor inkoopcategorieën. Het biedt een gestructureerde aanpak voor het analyseren en beheren van inkoopportefeuilles. Door leveranciersrisico en impact op het bedrijfsresultaat te combineren, kunnen inkoopcategorieën in de juiste kwadranten worden geplaatst en kan de juiste strategie worden bepaald. Het gebruik van de Kraljic-matrix stelt een bedrijf in staat om prioriteit te geven aan inkoopinspanningen, middelen efficiënt toe te wijzen en effectieve leveranciersrelaties op te bouwen.

Aandacht voor alternatieven

In de dynamische wereld van inkoop is het essentieel om aandacht te besteden aan alternatieven. Het hebben van meerdere leveranciers die vergelijkbare producten of diensten aanbieden, biedt verschillende voordelen. Ten eerste minimaliseert het de afhankelijkheid van één enkele leverancier, waardoor risico’s worden verminderd. Ten tweede stimuleert het concurrentie tussen leveranciers, wat kan leiden tot betere prijsontwikkelingen en servicevoorwaarden. Door aandacht te besteden aan alternatieven en het actief zoeken naar nieuwe leveranciers, kan een bedrijf flexibiliteit en concurrentievoordeel behouden.

Aandachtspunt in contracten: het belang van goede afspraken

Een belangrijk onderdeel van effectief leveranciersbeheer is het hebben van goede afspraken in contracten. Afspraken met leveranciers moeten duidelijk, specifiek en juridisch afdwingbaar zijn. Ze moeten betrekking hebben op belangrijke aspecten zoals prijzen, leveringsvoorwaarden, kwaliteitsnormen en verantwoordelijkheden. Door aandacht te besteden aan contracten en ervoor te zorgen dat ze solide en uitgebreid zijn, kan een bedrijf potentiële conflicten en risico’s verminderen. Het is ook belangrijk om contracten regelmatig te evalueren en indien nodig bij te werken om aan veranderende behoeften te voldoen.

Banner Project Procurement in the Machine Building Sector

Free whitepaper

Project Procurement in the Machine Building Sector
Whitepaper: Project Purchasing in Machinebuilding

Analyse van leveranciers

Een grondige analyse van leveranciers is een essentieel onderdeel van effectief leveranciersbeheer. Het stelt een bedrijf in staat om inzicht te krijgen in de prestaties, betrouwbaarheid en financiële positie van leveranciers. Door leveranciers regelmatig te beoordelen, kunnen zwakke punten worden geïdentificeerd en kunnen verbeteringen worden aangebracht. Het is ook belangrijk om de markt van leveranciers in de gaten te houden en op de hoogte te blijven van nieuwe spelers en trends. Een diepgaande analyse van leveranciers stelt een bedrijf in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en sterke leveranciersrelaties op te bouwen.

Kraljic Matrix inkooprisico's identificeren

Duidelijke functionele specificaties

Een van de belangrijkste aspecten van inkoop is het definiëren van de basis van specificatie. Functionele specificaties beschrijven de vereisten en kenmerken van het gewenste product of de gewenste dienst. Het hebben van duidelijke en gedetailleerde specificaties is essentieel om leveranciers te kunnen beoordelen en vergelijken. Het helpt ook bij het voorkomen van misverstanden en discrepanties tussen wat een bedrijf verwacht en wat een leverancier levert. Door aandacht te besteden aan de basis van specificatie, kan een bedrijf ervoor zorgen dat het de juiste producten en diensten ontvangt die voldoen aan de vereiste normen en verwachtingen.

Hoe belangrijk is het hebben van voldoende leveranciers?

Het hebben van alternatieve en voldoende leveranciers is van groot belang om risico’s te minimaliseren en een soepel inkoopproces te waarborgen. Door meerdere leveranciers te hebben, kan een bedrijf profiteren van diversiteit en concurrentie. Het helpt ook bij het waarborgen van de beschikbaarheid van producten en het voorkomen van onderbrekingen in de toeleveringsketen. Een bedrijf moet streven naar voldoende leveranciers in verschillende categorieën om vele alternatieven te hebben en kwetsbaarheid bij inkoop te verminderen.

Vind een inkoper via xentys

Bij xentys, uw ervaren inkoop recruitment bureau, helpen wij u graag met het vinden van de juiste professional voor uw inkoopteam. Stuur vandaag nog een bericht en versterk uw inkoopafdeling.

Digitale transformatie en de invloed op inkoop

De invloed van digitalisering op inkoopstrategieën is niet te ontkennen. Innovatieve technologieën zoals kunstmatige intelligentie en blockchain herdefiniëren niet alleen hoe organisaties hun soorten producten inkopen, maar ook hoe ze kosten beheren en winst maximaliseren. Met een groeiend aantal leveranciers dat digitale oplossingen aanbiedt, wordt het steeds belangrijker voor bedrijven om de geringe waarde van traditionele methoden te onderscheiden van de hoge waarde die technologie kan brengen. Door de Kraljic-matrix te combineren met deze nieuwe tools, kunnen organisaties een gedetailleerder resultaat verwachten. Ze zijn in staat om realtime beslissingen te nemen, proactief risico’s te identificeren en hun inkoopprocessen te optimaliseren. Het is essentieel dat in deze digitale eeuw organisaties zowel de traditionele benaderingen als de nieuwste technologieën omarmen om de beste resultaten te behalen in hun inkoopbeheer.

Conclusie

In een complex en dynamisch inkooplandschap ben je als inkoper voortdurend op zoek naar manieren om risico’s te beheersen en sterke leveranciersrelaties op te bouwen. De Kraljic-matrix heeft zich bewezen als jouw onmisbare gids in dit proces. Door kritisch naar je leveranciers te kijken, je contractuele afspraken te versterken en de nieuwste digitale tools te omarmen, kun je proactief uitdagingen en kansen in je inkoopprocessen aanpakken.

In een tijdperk waarin technologie en marktdynamiek razendsnel veranderen, is het niet alleen belangrijk om op bewezen methoden te vertrouwen, maar ook om innovatief te zijn in je aanpak. Met de Kraljic-matrix als jouw kompas, kun je met vertrouwen en visie je inkoopstrategieën vormgeven voor een succesvolle toekomst.

 

Nieuws

Wat is de betekenis van SKU?
Inkoop Kennis

Wat is de betekenis van SKU?

Een SKU, oftewel Stock Keeping Unit, is een unieke code die wordt gebruikt om een specifiek product dat op voorraad is, te identificeren. Deze alfanumerieke code is onmisbaar voor voorraadbeheer en logistieke operaties, omdat producten hiermee kunnen worden gevolgd en beheerd. SKU’s kunnen informatie bevatten over de eigenschappen van een

Lees verder >
Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?
Inkoop Kennis

Wat wordt bedoeld met de 80 20 regel?

De 80/20-regel, ook wel bekend als het Pareto-principe, is een economische regel die stelt dat 80% van alle resultaten voortkomt uit 20% van alle inspanningen. Deze regel werd voor het eerst geïntroduceerd door de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto, die ontdekte dat 80% van het land in Italië in handen was

Lees verder >
Wat betekent 3PL & 4 PL?
Inkoop Kennis

Wat betekent 3PL & 4 PL?

De termen 3PL (Third-Party Logistics) en 4PL (Fourth-Party Logistics) spelen vandaag de dag een belangrijke rol in supply chain management. Maar wat betekenen die termen precies? 3PL verwijst naar een logistieke dienstverlener die specifieke logistieke functies, zoals transport, opslag en distributie, uitbesteedt aan een externe partij. Deze dienstverleners verzorgen essentiële

Lees verder >
Wat is een freight forwarder
Inkoop Kennis

Wat is een freight forwarder?

Een freight forwarder, ook wel expediteur genoemd, is een essentiële schakel in de logistieke keten. Deze partij organiseert en coördineert het transport van de goederen van de ene locatie naar de andere. In dit kader moeten de benodigde transportmiddelen, zoals vrachtwagens, schepen of vliegtuigen, worden geregeld en de benodigde

Lees verder >
Scroll naar boven